20.05.2021 | Dolar ne olur, Altın, Borsa ve Bitcoin Değerlendirmesi

0

Dün bitcoin ve kripto para piyasalarında yaşanan sert kayıplar piyasalarda endişeyi arttı. VİX endeksi yükselişe geçti, altın ve Japon Yeni’ne olan talep güvenli liman özelliği nedeniyle arttı.

Bitcoin 30.000 dolar seviyesinin altına geriledi. Buradan ise gelen tepki alımları ile beraber yeniden 40.000 dolar seviyesini aştı. Şu sıralarda 40 bin dolar seviyesinin hemen altında fiyatlanan Bitcoin ve diğer altcoinlerde volatilite oldukça yükselmiş durumda. Bugün de dünkü hareketlere benzer ir fiyatlama olacak mı yoksa bir günlük bir hareket miydi takip ediliyor olacak.

Dolar kurunda dün işlem hacmi oldukça düşük kaldı. Bunun nedeni ise 19 Mayıs tatili nedeniyle içeride piyasaların kapalı olmasıydı. Bugün ise TR piyasaları da açık ve kur 8,41 üzerinde güne başladı. Borsa İstanbul açılışı sonrasında 8,40 seviyesi altına doğru hareketlenme yaşanabilir. Sonrasına ise piyasalardaki gelişmeler karar verecek gibi duruyor.

Altın bir süredir kıramadığı 1,875 dolar direncini dün kırdı. Kripto para piyasalarında yaşanan endişe nedeniyle onsa yönelen kurumsal yatırımcılar altın fiyatının 1,890 dolar civarına yükselmesini sağladı. Ancak FOMC tutanakları sonrasında yükselişe geçen ABD tahvil faizleri onsun yükselişini engelledi. Bu sabah 1,66 üzerinde güne başlayan ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin nasıl bir fiyatlama içerisinegireceği altın yatırımcılarının takibinde olacak.

Borsa İstanbul dün kapalıydı. Yurt dışı borsalar ise dün satıcılı bir seyir izledi. Bu sabaha yurtdışı pozitif başlarken, BIST tarafında muhtemelen yatay bir açılış olacak. Özellikle Erdoğan’ın petrol ve doğalgaz açıklaması sonrası bu sektör hisselerinde yükseliş yaşanabilir.

İktisatbank – Piyasa Haberleri – 20.05.2021

  • Sadece birkaç hafta önce yer çekimine meydan okuyormuş gibi görünen kripto para birimleri, Çarşamba günü ‘bir çarpma’ ile dünyaya geri döndü.
  • Çin, Salı günü yaptığı bir duyuru ile, finansal kurumların ve ödeme şirketlerinin kripto para birimi işlemleriyle ilgili hizmetler sağlamasını yasakladı. Çin, ayrıca yatırımcıları, spekülatif kripto ticaretine karşı da uyardı.
  • Belki Çin, belki Elon Musk bahane olarak gösterilebilir ama, piyasanın en büyük iki oyuncusu olan Bitcoin ve Ether’de biriken bu kadar büyük karın cebe konma isteğinin artması sonrası, dün, korona virüsün patlak verdiği geçen yılın Mart ayından bu yana en büyük günlük düşüşü kaydettiler.
  • Üç buçuk ayın en düşük seviyesinin görüldüğü dünkü çöküşte, tüm kripto para birimlerinin piyasa değeri, bu ayın başlarında görülen 2,5 trilyon dolarlık rekordan 1,6 trilyon dolara kadar geriledi. Neredeyse 1 trilyon dolar buharlaştı.
  • Geçen hafta kripto para piyasasında yaşanan düşüşler, Elon Musk’ın, karbon salınımını (madencilik için sarfedilen elektrik tüketimini) bahane ederek Tesla’nın Bitcoin’i ödeme olarak kabul etmesini tersine çevirmesiyle ortaya çıktı. Sonraki tweetleri, otomobil üreticisinin Bitcoin’i elinden çıkarıp çıkarmadığı konusunda daha fazla kafa karışıklığına da neden oldu.
  • Son günlerde, bültenimizde, piyasa değeri bakımından (market cap) en büyük ikinci coin olan Ether’in bu yıl elde ettiği %493 prim ardından göstergelerin aşırı alım bölgesine geldiğini söyleyerek okurlarımızı uyarmıştık. Bitcoin’in düşüşü, Ethereum blockchain ağına bağlı coin olan Ether ve diğer kripto varlıkları da (alt coinleri) adeta vurdu.
  • Bitcoin, 14 Nisan tarihinde 65bin dolar seviyesine dayanması sonrasında, rekor seviyeden bakılırsa %50’den fazla düşerek dün 30bin dolar seviyesini test etti. Aynı zamanda Kasım 2018’den bu yana ilk aylık düşüşüne de imza atmış oldu!
  • Çoğu zaman mükemmel bir yatırım fırsatı olsa da, yatırımcılar, Bitcoin’in hala yükselen bir varlık olduğunu ve büyük fiyat dalgalanmaları yaşamaya devam edeceğini unutmamaları gerekiyor. Takdir edersiniz ki, kripto paralar daha 12 yaşında bir ‘bebek’. Vurula kırıla büyüyecekler.
  • Kripto para borsası Coinbase hisseleri, dün geceyi %6 düşüşle tamamladı. Coinbase’in hisse fiyatı, Nisan ayında doğrudan listelendiği günkü zirveden neredeyse yarı yarıya düşerken, Tesla’nın da günü %2,5 düşüşle son 2 ayın dibinde kapattığını not edelim.
  • Konuyu çok da uzatmayayım ama benim bakış açımla, ABD’de enflasyon korkularının arttığı ve ekonominin ısınmaya başladığı bir zaman dilimimde, kripto varlıkların dün elden çıkarılması, “enflasyon koruması” olarak görülen bu varlık sınıfının ciddi bir şekilde sorgulanmasına da neden oldu. Ne tesadüftür ki, bu ay altın neredeyse %6 artış kaydetti. Basitçe ele almak gerekirse, konu enflasyonsa karşı korumaysa: Altın ‘in’ ; Bitcoin ‘out’ oldu (bakınız grafik).
  • Türk mali piyasaları dün tatil konumunda olsa da, elektronik işlemlerde USDTRY kurunun yuarı yönlü seyrini korunmaya devam ettiğini gördük. Teknik görüntü bizleri mutlu etmiyor. Teknik analizde sıklıkla rastlanan ve yükseliş sinyali veren ters üçgen formasyonu gözlemliyoruz. Özellikle, tüm zamanların zirvesi olan 8,58 seviyesinin aşılması durumunda, yeni alıcıların devreye girerek USDTRY kurunu psikolojik 9 seviyesinin üzerine itme ihtimali göz ardı edilmemelidir. Kısaca, USDTRY kurunda riskleri yukarı yönlü görmeye devam ediyoruz (bakınız grafik).
  • Haber akışı arasında, Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği’nin Türkiye ile tam üyelik müzakerelerini askıya alması çağrısında bulunan raporu kabul ettiğini görüyoruz. Karar bağlayıcı olmasa da olumsuz olduğunu not etmek gerekiyor.
  • FED’in bir önceki toplantısının tutanakları açıklandı. Her ne kar ay başında açıklanan ve şok istihdam raporu öncesine ait bir veri olsa da, üyelerin ekonomik gidişata yönelik temkinli iyimser duruşlarını koruduklarını ve daha fazla iyileşme halinde birkaç toplantı sonrası için tahvil alım miktarını azaltamya tartışabileceklerini görüyoruz.
  • ABD borsaları dün geceyi, kripto piyasasında yaşanan kabus ardından sert bir şeklilde düşüşle açtıktan sonra, kayıplarını telafi ederek küçük sıyrıklarla atlattı. Lakin, sabah saatlerinde günü tamamlamaya çalışan Asya borsaları ile ABD borsalarının vadeli işlemlerinde hakim renk topyekun yine kırmızı!
  • Mali piyasaların gündeminde bugün içeride Merkezi Yönetim Borç Stoğu, dışarıda ise her hafta Perşembe günü olduğu üzere ABD’de haftalık işsizik maaşı başvuruları, ABD Philadelphia FED endeksi ve ECB Başkanı Lagarde’nin konuşması takip edilecek.

İnfo Yatırım – Dolar Yorumu – 20.05.2021

Haftanın dördüncü işlem gününe 8.40 seviyelerinde başlangıç yapan USDTRY paritesinde dün kademeli yukarı yönü hareketlenmeler yaşandı. Yurtiçinde piyasaların 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı sebebiyle kapalı olduğu günde USDTRY paritesi yukarı yönlü hareketlenmeler ile 8.43 seviyelerini test etti. Piyasalar ABD kanadından gelen FOMC Toplantı Tutanakları’nı takip etti. 27-28 Nisan tarihlerinde gerçekleşen Fed Para Politikası Kurulu toplantısı sonrasında faiz oranlarında değişikliğe gidilmemiş, varlık alımlarının da aynı hızda devam etme taahhütünde bulunulmuştu.

Tutanaklarda tahvil alımlarına dair ifadeler yer aldı. Bazı üyelerin tahvil alımlarının azaltılmasına yönelik değerlendirmelerinin önümüzdeki toplantılarda olabileceği belirtildi. Haftanın dördüncü işlem gününde piyasalar ABD kanadından gelecek olan İşsizlik Haklarından Yararlanma Bşv. Ve Philadelphia Fed İmalat Endeksi verilerini takip edecek. Veriler TSİ 15:30’da açıklanacak. 17:30’da ise yurtiçinden Merkezi Hükümet Borç Stoku verisi açıklanacak.

USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 8.45490 – 8.50683 – 8.57945 seviyeleri direnç noktaları olarak; 8.37004 – 8.30084 – 8.22460 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

İnfo Yatırım – Altın Yorumu – 20.05.2021

Dün altın fiyatları 1869 seviyelerinde güne başlangıç yaptı ve gün içerisinde zaman zaman sert fiyatlamalar gerçekleştirdi. Aşağı yönlü hareketlenmeler ile birlikte 1852 seviyeleri test edildi. Ardından yukarı yönlü hareketlenmeler yaşandı ve 1890 seviyeleri görüldü. Bu hareketlenmeler sonrasında altın fiyatları Çarşamba günü başlangıç seviyesi olan 1869 seviyelerinde kapattı.

Piyasalar ABD kanadından gelen FOMC Toplantı Tutanakları’nı takip etti. Tutanaklarda yetkililerin tahvil alımlarına yönelik değerlendirmeleri dikkat çekti. Buna göre; bazı üyelerin tahvil alımlarının azaltılmasına dair değerlendirmelerinin önümüzdeki toplantılarda olabileceği öngörüldü. Böylelikle yetkililerin tahvil alımlarının azaltılmasına yönelik değerlendirmelerin başlamasına dair sinyal verdikleri değerlendirildi. Bu gelişme ile birlikte altın fiyatlarında ilk etapta aşağı yönlü hareketlenmeler yaşandı. Yeni günde ise yine ABD kanadından gelecek olan İşsizlik Haklarından Yararlanma Bşv. Ve Philadelphia Fed İmalat Endeksi verileri takip edilecek. Veriler TSİ 15:30’da açıklanacak.

Yeni günde XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1889.85 – 1900.93 – 1915.50 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1860.65 – 1845.22 – 1825.81 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

İktisatbank – Altın Yorumu – 20.05.2021

Altının ons fiyatı, 2,072 dolar zirvesini test ederek Ağustos 2020’de rekor kırmış, akabinde Mart 2021’deki 1,676 dolar seviyesine kadar gerileyerek yönünü tekrar yukarıya çevirmişti.

Bu bakış açısıyla, zirve ile dip arasındaki mesafenin %50sini tekrar toparlayan altın, 1,874 dolar civarındaki önemli teknik bölge etrafında dalgalanmaya ‘şimdilik’ devam ediyor. 1,870 dolar üzerinde haftalık bir kapanış, altını ile etapta 1,920 dolar bölgesine taşıyacağını düşünüyoruz. Altında pozisyonlarımız kuvvetlendirdik.

Altının yukarı yönlü bir seyir izlemesini beklediğimiz bir zaman diliminde, USDTRY kurunun da yukarı yönelme potansiyeli taşıması, iki yükselenin çarpımından elde edilen gram altının da yükselmeye devam edeceğini bize söylüyor. Tarihi zirve olan 540TL’nin aşılabileceğini öngörüyoruz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.