Bitcoin, Dolar, Altın ve Borsa Yorumları, Güncel Analizler – 27.07.2021

0

Dolar kurunda dün sert bir yükseliş yaşandı. 8,63 seviyesine doğru yükselişe geçen kur tarafında, küresel piyasalarda doların değer kaybetmesi ile beraber yeniden 8,60’a gelindi ve haftaya başladığımız yere 8,55 seviyesine doğru düşüşler devam etti. Bu sabah baktığımızda dolar kurunda 8,56 civarında fiyatlamaların sürdüğü görülmekte.

Bitcoin ve kripto paralarda dün sert bir yükseliş yaşanmıştı. Amazon’un bitcoin ile ödeme alacağına dair ortaya atılan iddialar Amazon tarafından yalanlanınca bitcoin ve kripto para birimlerinde dün akşam bir düzeltme yaşandı. 40 bin dolar seviyesini aşan Bitcoin fiyatı Amazon’un olayı yalanlaması ile birlikte 37 bin dolar altına kadar gevşedi. Şu sıralarda da günün ilk saatlerinde 37K civarında işlemler geçmeye devam ediyor.

Altın fiyatı yeni güne 1,800 dolar altında başlıyor. Yarın açıklanacak olan FED faiz kararı ve beklentileri ile Başkan Powell’ın değerlendirmeleri altın için kritik öneme sahip denilebilir. Bu kararlar neticesinde altın fiyatlarında bir karar aşamasına girilebilir gibi görünüyor. 1,792 dolar altına sarkması ve bu fiyat altında 4 saatlik kapanış gelmesi halinde altında aşağı yönlü hareketler ön plana çıkabilir.

FED faiz kararı öncesinde 1,800 dolar üzerinde kalınması halinde, açıklamalar daha da önem kazanacaktır. Artan koronavirüs vakalarının etkisiyle güvercin bir FED beklentisi piyasalarda daha hakim olmaya başladı. Bunun etkisi ile FED’İN bir süre daha piyasalara destek vermeyi uzatabileceğini açıklaması piyasalarda pozitif algılanabilir.

Borsa tarafında dün kararsız bir seyir hakimdi. Sabah saatlerinde yükselişte olan Borsa İstanbul, sonrasında bu yükselişi sürdüremedi ve günün devamında negatife döndü. Artan vaka sayıları özellikle bankacılık endeksi ise havayolu sektörü hisselerini etkiledi.

İktisatbank – Son Dakika Piyasa Haberleri – 27.07.2021

  • Dün uzun bayram tatilinden dönen Türk mali piyasaları, haftanın ilk iş gününü sakin bir seyirle karşıladı. Günün ilk yarısında, kurumsal alımların yardımı ile 8,60 seviyesinin hemen üzerini deneyen USDTRY kuru, günün ikinci yarısında, alım ihtiyacı da kesilince, beklentimize paralel, yazın da rehavetini yansıtırcasına 8,55 seviyelerine doğru geri çekildi.
  • Gündemde önemli bir haber ya da beklentinin olmaması da bu eğilimde etkili oldu. BIST100 endeksinde, 1 ayı aşkın bir süredir devam eden aşağı yönlü sürecin dün de korunduğunu gördük. Borsayı endeks bazında son haftalarda pek de beğenmiyoruz (bakınız grafik). Ayrıca, küresel bazda aşılama oranı yüksek olan ülkelerin hisse senedi endekslerinin de pozitif ayrıştığını not etmek gerekiyor.
  • Bizim kanaatimiz, Yunan alfabesinde bulunan harflerin süslediği koranavirüsün varyantlarından dünyanın hızla kurtulamayacağı bu nedenle de başta FED olmak üzere, önde gelen merkez bankalarının ultra gevşek para politikasını bir müddet daha (artan enflasyon tehdidine rağmen) koruyacağı beklentisi, risk iştahını canlı tutacaktır. İçeride beklenmedik bir yol kazası yaşanmazsa, geçen zaman diliminde çok fazla hırpalanan TL’nin daha fazla satış baskısına maruz kalmayacağını; TL’deki değerlenme eğiliminin de bir müddet daha devam edeceğini düşünüyoruz.
  • CNN Türk, Türkiye’nin ikinci parti S-400 alma ihtimalini haber akışına taşırken, Rus yetkililer de “Teknik İş Birliği ve Finansal Model Oluşturulduğunu” belirtti. Her ne kadar resmi bir açıklama henüz göremesek de, ateş olmayan yerden duman çıkmaz atasözünü de unutmuyoruz. Nato zirvesi ardından başlayan ABD-Türkiye yakınlaşmasının merkezinde bulunan Kabil Havalimanı ve bu dirsek temasına rağmen, S-400 konusunun ABD cephesinden memnuniyetsizlikle karşılanacağına da kesin gözüyle bakıyoruz.
  • Elbette, süreci yakından takip eden ABD Senatosu’nun CAATSA yaptırım tehdidini ara ara duymaya devam edeceğiz. Sürecin uzun bir zamana yayılacağı düşünülürse, piyasa fiyatlama davranışının da hemen devreye girmesini beklemiyoruz.
  • Öte yandan, dün bültenimizde, bayram sonrası biriken pek çok konuya yer vermek istediğimizden, yeterince detaylandıramadığımız Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın KKTC çıkarması ve KKTC Meclisinde yapmış olduğu açıklama (külliye) beklenen sürprizi karşılamasa da, ardından gelen Maraş açılımı, uluslararası arenada büyük ses getirdi.
  • KKTC Cumhurbaşkanı Sn. Tatar’ın açıklamasına göre, hayalet şehir Maraş’ın %3,5 kısmına tekabül eden alan askeri bölge statüsünden kaldırılacak; Maraş’ın ikinci aşamasına geçilecek. Taşınmaz Mal Komisyonu (TMK) aracılığıyla mal sahiplerine iade edilecek bu açılım, mülkiyet haklarına saygılı ve hukuka uygun bir şekilde gerçekleştirilecek.
  • Mal sahiplerine iade edilmek şartıyla Maraş’ın hayat bulacağını söyleyen Tatar, KKTC ekonomisine de çok şeyler katacağının altını çizdi. Her ne kadar BM Güvenlik Konseyi ve AB kanadı Maraş açılımını şiddetle kınasa da, yeni yaptırımları şimdilik ufukta görmüyoruz. Keza, uluslararası hukuka uygun bir şekilde mallar Kıbrıslı Rumlara iade ediliyor.
  • Biraz da yurtdışına bakalım. Dün bilançosunu açıklayan Tesla, araç fiyatlarını yükselttiği ve maliyetleri düşürdüğü için daha ucuz elektrikli araçlarının daha yüksek satışları sayesinde beklenenden daha büyük bir ikinci çeyrek karı açıkladı. Tesla günü yükselişle tamamlarken, sakin havaya paralel, ABD borsalarında yükseliş sınırlı kaldı. Bu arada, New York şehrinde çalışan belediye çalışanlarına, Eylül ortasına kadar aşı zorunluluğu getirildiğini not edelim.
  • Ekonomistlerin önemli bir çoğunluğu, koronavirüsün yeni varyantlarının ileriye dönük görünüm için en büyük risk unsuru oluşturduğu uyarısına rağmen, küresel ekonomik büyüme beklentileri bu yıl ve önümüzdeki yıl için güçlü kalıyor.
  • Altın ve gümüş için dün bültenimizde yazdığımızın ötesinde yeni bir gelişme veya heyecan maalesef yok. Enflasyon tehdidinin geçici olduğuna kıymetli metaller de kanaat getirmiş olmalı ki, ABD tahvil faizlerinin son 1,5 yılın dibine geldiği ve enflasyonun şahlandığı bir ortama bile kafalarını bir türlü kaldıramıyorlar. OPEC+ üretim artırma kararı ve günler süren mutabakatsızlık ardından 67 dolar seviyesine kadar gerileyen Brent cinsi petrolün varil fiyatı bu sabah yeniden 75 dolara dayandı.
  • Portföyümüzde, Nasdaq’da işlem gören elektrikli ve otonom araç fonlarının yanı sıra, enerji sektörü fonları da bulunuyor. Kıymetli metallerde portföy büyüklüğümüzü oldukça azalttık. Gümüş cephesinde sene başı beklentimize paralel kaç kez uzun pozisyon denesek de maalesef bulamadık. USDTRY kurunda ise, dolar lehine uzun pozisyonlarımızdan haftalar öncesinden çıktık.
  • Sabah saatlerinde Asya borsalarında hava karmaşık. ABD borsalarının vadeli işlemlerinde hafif çapta düşüşler görülüyor.
  • İçeride bugün tahvil ihraçları takip edilecek. Dışarıda ise ABD’de tüketici güveni, dayanıklı tüketim mal siparişi ve konut fiyatları izlenecek.
  • Çarşamba günü sonuçlanacak FED’in olağan Temmuz ayı FOMC toplantısından çıkacak kararın herhangi bir sürpriz içermesi beklenmese de, karar ardından mikrofon karşısına geçecek Başkan Powell’ın enflasyon ve devasa teşvikler konusunda söyleyeceği her cümle, piyasalar cephesinde yankı uyandırabilir.
  • FED ardından, Perşembe günü ise TCMB’nin açıklayacağı Enflasyon Raporu önem arz ediyor. Banka’nın enflasyon tahminleri (olası güncellemeler) ve Başkan Kavcıoğlu’nun açıklamaları dikkatle takip edilecektir.

Gedik Yatırım – Dolar Analizi – 27.07.2021

Dolar/TL kuru dün 8,6275 ile 8,5449 seviyeleri arasında dalgalanarak günü 8,5589’dan tamamladı. Dün sabah saatlerinde kurda yukarı yönlü hareketler gözlense de günün geri kalanında bu yükseliş hareketleri kalıcılık sağlayamadı. Kurda 8,63 – 8,48 arasında bir bantta hareket etmeye devam ediyor. Bugün ABD tarafında dayanıklı mal siparişleri dışında önemli bir veri akışı bulunmuyor.

Dolar/TL, bu sabah 08:30 itibariyle 8,5584’den işlem görüyor. DXY 92,61 seviyelerinde hareket ederken ABD 10 yıllık tahvil faizi %1.2800 seviyesinden işlem görüyor. Gelişmekte olan ülke para birimleri bu sabah dolara karşı karışık bir görünüm sergiliyor.

Ahlatçı Yatırım – Gram Altın Yorumu – 27.07.2021

Geçtiğimiz haftayı yatay bir seyirde tamamlayan döviz kurunun bir bant aralığında devam etmesi Gram Altın’daki seyri koruyor. Ons Altın’da ise enflasyon endişelerine rağmen seyir durağan.

Gram Altın’da yukarı yönlü hareketin görülmesi durumunda 500 ve 510 TL direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken aşağı yönlü bir hareketin olması durumuna ise 490 ve 485 TL destek seviyeleri aşağı yönlü hareket için önem arz ediyor.

A1 Capital – Altın Yorumu – 27.07.2021

1800 seviyesinin aşağısında işlemlerin oluştuğunu takip ediyoruz. Bu seviyenin altında kalıcılık sağlandığı sürece geri çekilmenin devam etme olasılığı canlı kalacaktır. Bu durumda 1790 ara desteğinin kırılması ile 1770 ve 1750 desteklerini izlemeye alacağız.

Yukarı yönde fiyatlamaların güçlenmesi için 1800 üzerinde fiyatlamaları tekrar görmemiz gerekir. Böylelikle 1814 ve 1829 dirençlerini kısa vadede takip edeceğimizi söyleyelim.

Dirençler: 1800 – 1814 – 1829
Destekler: 1790 – 1770 – 1750

Alan Yatırım – Borsa Yorumu – 27.07.2021

Borsa İstanbul 4.5 işlem günlük tatil dönüşünde güne artıda başladıktan sonra kazançlarını koruyamayarak 1,345 puan seviyesine doğru geriledi. Yurt dışındaki görünüme bağlı olarak gün içerisinde karışık bir görünüm sergileyen BIST100 endeksi günü %0.18 değer kaybıyla 1,349 puandan tamamladı. Endeks kritik 1,350 puan seviyesi üzerinde kalamazken, 1,300 ve 1,310 puan seviyeleri destek noktası olarak karşımıza çıkıyor.

Yeni işlem gününde Asya Pasifik bölgesinde haftanın ilk işlem günündeki kayıpların ardından hafif bir toparlanma var. ABD endeks vadelilerinden S&P500, dünkü rekor seviyeye yükselişin ardından bugün yataya yakın ekside işlem görüyor. Yurt dışı piyasalardaki toparlanma çabalarına bağlı olarak endeksin güne yataya yakın artıda başlaması beklenebilir. Global piyasalardaki iyimserliğin etkileri sınırlı kalabilir. Dünyada koronavirüs vaka sayılarındaki yükseliş ve kısıtlamaların geri gelebileceği endişeleri bazı sektörleri ve endeksleri baskı altında bırakıyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.