Dolar ve Borsa Analizleri, Altın ve Kripto Para Yorumları – 11.08.2021

0

Dolar kuru güne düşüşle başlıyor. 8,60 seviyesi altına gerileyen kur tarafında gündem oldukça yoğun. İlk etapta gün içerisinde açıklanacak olan ABD enflasyon verisi izleniyor olacak. Tüm dünya ekonomileri için önemli bir veri olan ABD enflasyon verisi FED’in değerlendirmeleri açısından oldukça önemli. Bu nedenle verinin nasıl geleceği dolar kuru üzerinde ciddi etkiye neden olabilir. Ayrıca dolar/tl tarafında diğer önemli gündem maddesi ise yarın açıklanacak olan TCMB faiz kararı olacak.

Ons altında gözler ABD’den gelecek olan verilere çevrilmiş durumda. Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde ABD istihdam raporu ile büyük bir darbe yiyen ons altın bir darbe de enflasyon verisinden yer mi yoksa buradan çıkışa geçer mi sorusunun cevabını bugün öğrenmiş olacağız.

Teknik anlamda 1,750 seviyesinin halen altında kalınıyor olması görünümü olumsuz kılıyor olsa da önemli olan bugün açıklanacak enflasyon raporunun nasıl geleceği olacaktır. Beklentilerin çok altında bir enflasyon görmemiz halinde altın yeniden yükselişe geçebilir ancak beklentilerin üzerinde bir enflasyon satış baskısını artırabilecektir.

Kripto paralarda yukarı yönlü ataklar devam ediyor. ABD verilerinden pek de etkilenmeyen kripto paralar yukarı yönlü hareketlerini sürdürüyor. Bitcoin tarafında bir miktar durulma var ancak ripple ve bazı altcoinlerde yukarı yönlü hareketler hız kesmeden devam ediyor.

Borsa İstanbul’da hafif yukarı yönlü hareketler yaşansa da, piyasa geneline bu yükselişler çok da sıyaret edebilmiş değil. Daha agresif bir yükseliş yaşanması için yeni bir hikayeye ihtiyaç duyuluyor gibi görünüyor. O hikaye bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan gelir mi yoksa piyasaları bozacak açıklamalar mı gelir bu sorunun cevabında bu akşam saat 21:00’de Erdoğan’ın canlı yayında yapacağı açıklamalarda göreceğiz diyerek geçelim günün öne çıkan yorumlarına.

İktisatbank – Piyasa Haberleri – 11.08.2021

  • Geride bıraktığımız hafta, ABD’de açıklanan oldukça güçlü istihdam raporu, FED tarafından “geçici” piyasalar tarafından ‘endişe verici’ enflasyon rakamları ile birleşince, küresel mali piyasalar baskı altında kalmış, dolar ise değer kazanmıştı.
  • Son iki gündür küresel piyasalarda var olan satış baskısı ve hakim olan kırmızı renk, dün yerini daha sakin bir piyasa görünümüne terk etti. Büyük resimde değişen çok da bir şey yok. Piyasalar, FED’in 120 milyar dolar büyüklüğünde olan ve her ay tahvil alımları ile devam eden niceliksel gevşeme (QE), düşük faiz hadleri ve kulaklardan fışkıran bol paranın ne zaman kesintiye uğrayacağından endeşi ediyor.
  • Lakin, para şu anda oluk oluk akmaya da devam ediyor. FED’in bilançosu 8,3 trilyon dolara dayanırken, ABD’de dün akşam bankaların ters repo ile FED’e park ettikleri para miktarı 998,7 milyar dolar oldu (evet doğru okudunuz 1 trilyon dolar). Demek ki, aslında piyasada dolar sıkışıklığı yok! Demek ki parayı FED’den daha iyi bir yere park edecek bir fırsat da şu anda yok!
  • Piyasaların tek endişesi, ABD’de multi yılların zirvesine çıkan ve %5,4 seviyesine ulaşan manşet TÜFE enflasyonunun daha da artıp artmayacağı. FED aylardır kapalı olan bir ekonomide hafifletilen izolasyon önlemleri ile birden patlayan tüketim çılgınlığının (örneğin uçak biletleri) geçici olduğunu savunurken, piyasalar ise kalıcı olduğundan bir nebze de olsun endişe etmeye başladı.
  • Bu minvalde, FED kaynaklı kaygılar bir süre daha – en azından Eylül olağan FOMC toplantısı kadar veya 28 Ağustos Jackson Hole toplantısına kadar – devam edebilir.
  • Dün küresel mali piyasalar, günün ikinci yarısında, son günlerdeki kasvetli havadan bir nebze de olsun kurtularak günü iyimser tamamladı. ABD’de 1 trilyon dolar büyüklüğünde paketinin Senato’da onaylanması, Nasdaq hariç ABD borsalarının geceyi olumlu tamamlamasına neden oldu. Avrupa cephesinde de, olumlu şirket bilançolarının borsaların arkasındaki itici güç olduğunu gördük.
  • Türk mali piyasaları, küresel cephede dün FED endişelerinin bir nebze de olsun ikinci planda kalması ile günü nefes alarak tamamladı. USDTRY kuru teknik manada önemli bir seviye olan 8,64 üzerine yerleşemeyerek 8,60 seviyesinin hafif de olsun altına geriledi. TL cephesinde dün yaşanan kısmi iyimserlikte, TCMB’nin yarın faiz oranlarını sabit tutacağı beklentisinin de yer aldığını söylemek gerekiyor.
  • Yeni gün başlangıcında, Asya borsalarında karmaşık bir seyir hakim. ABD borsalarının vadeli işlemlerinde ise hafif çapta da olsun düşüş görülüyor. Piyasaların gözü kulağı bugün TSİ15:30’da açıklanacak ABD TÜFE enflasyonunda olacaktır: Yıllık manşet TÜFE artışının Temmuz’da %5,3 , çekirdek enflasyonun ise %4,3 olması bekleniyor.
  • Yukarıda da değindiğim üzere, istihdam piyasasında işlerin yavaş yavaş yoluna girmeye başladığını gösteren Cuma günkü veri ardından, enflasyonun Temmuz ayında da yükselmeye devam etmesi, FED’in bu yıl 120 milyar dolarlık aylık tahvil alım programında azaltıma gitmesine neden olabilir. Morfin (para) azaldıkça, küresel çapta satışlar (acılar) da artacağından endişe ediliyor.
  • Bu minvalde, doların yeni güne yeniden değer kazanarak başladığını görüyoruz. Doların piyasa kuru DXY 93,1 ile 5 ayın zirvesinde ve kritik eğişi yukarı yönlü zorlarken, doların piyasa faizi olan 10 yıllık devlet tahvilleri ise bu sabah %1,36 seviyesiyesine kadar yükselerek son 1 ayın zirvesine geldi.
  • Türkiye’de yeni vaka sayısının dün 27bin kişiye dayandığını görüyoruz. 18 yaş üzeri nüfusta ikinci doz aşı oranı %50 seviyesine yükselirken, önlem bağlamında, tam kapanma yerine aşılarını yaptırmayanlara yasaklar gelmesi planlandığını okuyoruz.

Ikon Menkul – Dolar Yorumu – 11.08.2021

USDTRY paritesi haftanın ikinci işlem gününde Dolar endeksi yükseliş eğilimini korumasına rağmen 8.66 bölgesinden gelişen satışlarla geri çekildi ve günlük mum kapanışını 8.60 bölgesinde gerçekleştirdi. Teknik açıdan bakıldığında test ettiği 8.6055 destek bölgesinin altına gerilemesi halinde 8.5565 ve 50 günlük üssel ortalama olan 8.5220 seviyeleri sonraki destek bölgeleri olarak izlenebilir. Yukarıda ise 8.6692 ve8.6908 seviyeleri direnç olarak takip edilebilir.

Destekler: 8.6055-8.5565-8.5220
Dirençler: 8.6692-8.6908-8.7400

Gedik Yatırım – Dolar Yorumu – 11.08.2021

Dolar/TL kuru dün 8,5766 ile 8,6717 seviyeleri arasında dalgalanarak günü 8,6080’den tamamladı. Geçen hafta ABD’de açıklanan istihdam verileri ve Fed üyelerinden gelen açıklamalar sonrası dolar varlıklarda alımlar hızlandı. Bugün ABD tarafında TSİ 15:30’da açıklanacak olan TÜFE verisi piyasada oynaklığı artırabilir. ABD’de enflasyon verisinin kısa vadede güçlü kalmaya devam etmesi bekleniyor. Yarın TCMB faiz kararını açıklayacak olup faiz kararı öncesi kurda yukarı yönlü hareketler baskılanabilir.

Dolar/TL, bu sabah 08:30 itibariyle 8,6181’den işlem görüyor. DXY 93,09 seviyelerinde hareket ederken ABD 10 yıllık tahvil faizi %1.3600 seviyesinden işlem görüyor.

Tacirler Yatırım – Altın Yorumu – 11.08.2021

Dolar endeksinde 93 seviyesi üzerine ulaşan yükseliş hareketi ve ABD 10 yıllıklarındaki yukarı yönlü eğilim ons altında sert satış baskıları oluşmasına yol açtı. Geçtiğimiz hafta 1800$ seviyesi altına gerileyen ons altın, bu hafta başından itibaren zayıf seyrini koruyor. Dün gün içerisinde 1717,85$ seviyesine kadar gerileyen ons altın, günü 1729,54$ seviyesinden yatay tamamladı.

Altının ons fiyatı bu sabah saatlerinde 1733,24$ seviyesinden işlem görüyor. Geçtiğimiz hafta 200 günlük üssel hareketli ortalamasını ve kısa vadeli yükseliş kanalını aşağı yönlü kıran ons altında satış baskısının sürdüğü takip ediliyor. Bu teknik kırılmalar aşağıdaki grafik üzerinden görülebilir.

Temel tarafta ABD’den gelen güçlü veriler ve Fed başkanlarından gelen şahin açıklamaların etkisi ile birlikte yükselen dolar endeksi ve ABD 10 yıllık tahvil faizi, altın ve gümüşteki düşüşte etkili rol oynuyor.

Teknik görünümü incelediğimizde göstergeler ons altının kısa vadede 1680$ – 1780$ bandında hareket edebileceğinin sinyalini veriyor.

Bugün yurt dışında Almanya ve ABD’den gelecek olan Temmuz Ayı TÜFE verileri ve bölgesel Fed başkanlarının konuşmaları takip edilecek.

İnfo Yatırım – Borsa Yorumu – 11.08.2021

Geçtiğimiz işlem gününde küresel piyasalarda karışık seyir hakimdi. Fed başkanlarından gelen şahin tutum ile ABD’de teşviklerin geri çekilmesine yönelik yorumlar piyasaları baskılarken, delta varyantı da tüm dünyada etkisini sürdürüyor. Küresel piyasalar bugün açıklanacak ABD’deki TÜFE verisine odaklandı. Geçtiğimiz ay %5’in üzerinde gelerek beklentileri aşan TÜFE verisi sonrasında ”enflasyonun geçici yüksek olduğu” açıklamaları ön planda olmuştu.

BİST100 endeksi tarafında ise pozitif görüşümüzü koruyoruz. Dün küresel piyasalara paralel hafif satıcılı açılış yapan BİST100 endeksi günü hafif alıcılı seyirde tamamladı. 60 g HO’nun geçtiği seviyede kalıcı olmamız, yükseliş eğilimde kalmamızı hızlandırıyor. Kısa vadede 1.460 seviyesini hedef olarak öngörüyoruz.

Güvenli limanlar tarafında ise ABD’den gelen Tarım Dışı İstidam verisi fiyatlanıyor. Tarım Dışı İstihdamın yüksek gelmesi ve ABD piyasalarında hızlı bir toparlanma olacağı beklentisi ile güvenli limanlardan çıkış hızlandı.

Petrol tarafında ise hafta başından bu yana delta varyantı kaynaklı coronavirüs vakalarındaki artışın hızlanması ve Çin’de de görülmeye başlaması sonrasında yakıt talebini düşüreceği konusundaki endişelerle aşağı yönlü seyir hakimdi.

Dolar / TL 5 günlük yükselişin ardından bugün geri çekildi ve dün 8,60 seviyesinde dengelendi. Haziran ayını rekorla geçiren Dolar / TL’de Temmuz ayının son haftasında başlayan düşüş Ağustos ayının ilk haftasına kadar devam etti ve 8,25’e kadar geri çekildi.

Ağustos ayının ikinci haftasında yurtiçinden gelen yüksek TÜFE verisi sonrasında tekrar yükselişe geçen Dolar / TL’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘yüksek faiz, yüksek enflasyon’ açıklaması sonrasında değer kaybı devam etti. Yurtiçi piyasalar kısa vadede yarın açıklanacak faiz kararına odaklandı.

Yurtdışı tarafta ise Fed üyelerinin güvercin tutumdan şahin tutuma geçmesi, ABD’de Tarım Dışı İstihdam verisinin beklentilerin üstünde gelerek ABD piyasalarının hızlı toparlanacağı beklentisi ve dolar endeksinin tekrar 93’lü seviyelere gelmesi ile dolar, küresel piyasalarda değer kazandı. Dolar / TL tarafını teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 8,65 – 8,70 – 8,80 seviyeleri direnç noktaları, geri çekilmelerde ise 8,50 – 8,40 seviyeleri destek noktaları olarak takip edilecek.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.