Piyasa Analizleri, Dolar, Altın Bitcoin ve Borsa Yorumları – 25.06.2021

0

Dolar kuru 8,70 seviyesinden güne başlıyor. Küresel piyasalarda doların hızı kesilmiş olsa da, TL’ye karşı güçlü duruşunu sürdüren dolar kurunda geri çekilmelerde 8,64 seviyesi takip diliyor olacak. Bugün ekonomik takvimde dolar kurunu direkt olarak etkileyebilecek önemli bir gelişme yer almıyor.

Dün FED, ABD’li bankaların stres testi sonuçlarını açıkladı. Buna göre 23 bankanın tamamı testleri başarı ile geçirdi. Şimdi ise ABD’de bankaların hisse geri alımı vetemettü ödemelerine dair karar almalarının yolu açılmış oldu. Bu durum Amerikan Borsalarının rrekor seviyelere çıkmasına neden oldu. Küresel piyasaların tamamına yakını güne yeşil başladı. Borsa İstanbul’un da dünyaya ayak uydurarak yukarı yönlü bir açılış yapması beklenebilir.

Ons altın fiyatı gün içi oldukça volatil bir seyir halinde. FED üyelerinden gelen açıklamalarla geri çekilen ons altın açıklamalar bittiğinde yukarı yönlü ataklar yapsa da 1,790 dolar üzerinde kalıcı olmayı başaramıyor. Şu sıralarda 1,780 doların hemen altında işlem gören ons altın için bugün ABD verileri takip dilebilir. ABD 10 yıllık tahvil faizleri 1,50 seviyesinin altında. Bu da ons için pozitif bir gelilşme ancak şimdiye kadar yatırıcıların beklediği pozitif performansı ons tarafında görebilmiş değiliz. Bugün günlerden Cuma ve haftalık kapanış rakamları teknik değerlendirmeler açısından önemli olacak hatırlatmasını yapmış olalım.

Bitcoin için sabaha karşı Elon Musk tarafından atılan tweet fiyatlamalar üzerinde kısa süreli etki oluşturdu. BTCUSD 365 bin doları aştı ancak sorasında yeniden 34,500 dolar altına geriledi. Zaten Elon Musk’ın attığı tweet, kripto piyasasını pumplayacak bir içeriğe de sahip değildi. CitiGroup’un dün kripto para yatırım bölümü kurduğunu duyurmasıyla yükseliş yaşan bitcoin ve altcoinlerde haftasonu öncesi nasıl birfiyatlama olacağı merak ediliyor. Bir kaç haftadır, haftasonu devam eden düşüş dalgası bu hafta da devam edecek mi yoksa yukarı dönüş hızlanacak mı takip ediliyor olacak diyerek geçelim günün öne çıkan yorum ve değerlendirmelerine.

İktisatbank – Piyasa Haberleri – 25.06.2021

  • Bir haftayı daha bitiriyoruz. FED’in olağan toplantısı ardından meydana gelen minik çaplı piyasa depreminin yaralarını yine hafta boyunca FED’in sarmaya çalıştığını görüyoruz. Umarım maneştimizde ne anlatmaya çalıştığımız şimdi daha iyi anlaşılıyordur: Her yerde FED var!
  • Neler oldu bir hatırlayalım. FOMC ardından, New York FED Başkanı Williams, açıklanan makroekonomik verilerin henüz politika duruşunda bir değişiklik gerektirecek kadar ilerlemediğini söylerken, Kongre’de konuşan FED Başkanı Powell, enflasyon dalgasından korktuğumuz için faiz oranlarını önceden yükseltmek yerine, gerçek enflasyonun yükseldiğinin kanıtlarını görmek isteyeceğiz diyerek şimdilik enflasyonun “geçici” olduğunun altını çizdi. En sonunda ise, FED’in önemli isimlerinden Daly, faiz değişiklikleri konuşmak masada bile değil açıklamasını yaparak piyasaların üzerindeki baskıyı aldı.
  • Lakin şunu da unutmamak gerekiyor ki, FED’in Haziran toplantısı ardından revize edilen ekonomik tahmin seti, 2023’te iki kez 25 baz puanlık bir faiz artırımı projekte ediyor. FED’den gelen projeksiyon bir tarafa, FED üyelerinden gelen teskin edici açıklamalar arasında kalan ABD tahvil faizleri de yön bulmakta zorlanıyor. FED toplantısı ardından önce %1,60 seviyesine, sonra dolara gelen taleple %1,35 seviyesine, bu sabah ise yeniden %1,50 seviyesine yöneldi. Açıkça görüleceği üzere, piyasa da kararını verebilmiş değil!
  • Hülasa, FOMC toplantısı sonrasında FED’in ağır toplarından gelen açıklamaların ‘panik yok, parti devam ediyor’ minvalinde piyasalar tarafından anlaşılması ile risk iştahı yeniden kıpırdadı. Detaylara geçmeden şunu da açıkça söylemeliyim ki, FED piyasadan elini eteğini çekmeye başlayınca (kulaklardan fışkıran bu kadar likidite ve yok denecek faizler dönemi terse dönmeye başlayınca) neler olabileceğinin minik bir provasını da son 6-7 iş gününde tecrübe etmiş olduk!
  • Dün ABD’de açıklanan güçlü makroekonomik verilerin yanı sıra, 559 milyar dolar büyüklüğünde altyapı harcamaları için de anlaşmaya varılması, ABD’de hisse senedi endeksleri yeni rekorlar kırmasına neden oldu!
  • Lakin, aynı iyimserliği emtia piyasaları için söyleyemiyoruz. Hatırlanacağı üzere, geride bıraktığımız haftalarda, Çin’in metal fiyatlarını düşürmek adına bakır, alüminyum ve çinko rezervlerinin bir kısmını satışa çıkaracağını yazmıştık. Benzer bir niyetin Rusya’dan da geldiğini görüyoruz. Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanı Reşetnikov, demirli ve demirsiz metal ihracatında 1 Ağustos itibarıyla en az %15 vergi uygulamayı planladıklarını açıkladı.
  • Görüleceği üzere, FED’in geçen hafta neden olduğu satış baskısı hisse senedi piyasalarında dinse de, döviz ve emtia piyasalarında ise tam anlamıyla toparlanma henüz göremedik. ABD Dolarının piyasa fiyatı olan DXY’nin geçen haftalarda 92,5 seviyesine dayanması ve son 2,5 ayın zirvesine yükselmesi ardından, hafif bir geri çekilme ile yeniden 91,7 seviyesine gelirken, kıymetli madenler halen daha oyun sahasına dönemedi. Görülmesi durumunda, gümüşte aşağıda 25 dolar seviyelerinin dipleri, altında ise 1,735 dolar seviyeleri teknik manada önemli destek görevi üstlenecektir.
  • Türk mali piyasalarında ise, dün de bültenimizde açıkça belirttiğimiz üzere (Afganistan ekseninde ABD ile yaşanan dirsek temasının yarattığı iyimserlik) altını doldurmakta tam olarak zorlandığımız nedenlere rağmen, Nato zirvesi öncesinde yaşanan iyimserlikte aldığımız USDTRY uzun pozisyonlarımızın bir kısmını 8,70 seviyesine doğru yükselişte dün çıkma kararı aldık. Geriye kalan uzun pozisyonlarımızı ise, haftalık grafiklerden hareket ederek, teknik anlamda güçlü bir destek seviyesi olan 8,48 seviyesinin aşağıya geçilip geçilmeyeceğine bakarak iz süren stop yöntemi ile korumaya gayret edeceğiz. 8,78 seviyesinin aşılması durumunda, uzun pozisyonlarımız yeninde artıracağız.
  • Hazır USDTRY kurundan söz etmişken, her hafta Perşembe günü açıklanan TCMB verilerine göre, brüt döviz rezervleri, Çin ile yapılan swap anlaşması nedeniyle yaklaşık 4,3 milyar dolar artarak 56 milyar dolar oldu. Takdir edersiniz ki, muhasebe çift girdili bir yöntem. Yani alacak (varlık) olarak bilançonun bir tarafına yazılanın karşısında, borç olarak da yükümlülük bacağı yazılıyor. Yani basamadığınız yabancı bir parayı bilançonuza emanet olarak geçici olarak koyarsanız, bunun vadede geri ödeneceğini de unutmamak gerekiyor. Yani, swap brüt döviz rezervlerini artırırken, net döviz pozisyonu ise değiştirmedi!
  • Dünden kalan haberler arasında, TCMB’nin döviz mevduatından TL’ye geçişi teşvik etmek adına bir çalışma yaptığını okuyoruz. BloombergHT’nin haberine göre, zorunlu karşılık düzenlemesinde değişikliğe gidileceğini okuyoruz. Bu adımın döviz mevduat tercih eden yurtiçi yerleşikleri caydırmasını beklememek gerekiyor. Keza, döviz tercihinin arkasında yatan dinamik faiz değil!
  • Dünden kalan veriler arasında ise, TCMB tarafından açıklanan Haziran ayı kapasite kullanım oranı (KKO) bir önceki aya göre 1,3 puan artarak 76,6 oldu. Bu sonuçlarla birlikte, kapasite kullanım oranı pandemi öncesi seviyelerde yer almaya devam ediyor. TL’de devam eden değer kaybı ve faizlerin oldukça yüksek seyrettiğin bir dönmede, yine TCMB tarafından açıklanan Haziran ayı reel kesim güven endeksi 2,7 puan artarak 113 ile son dönemin en yüksek seviyesine yükseldi.
  • İngiltere Merkez Bankası toplantısı dün hayal kırıklığı ile sonuçlandı. Halihazırda, 895 milyar sterlin olan tahvil alım programının ve %0,10 olan politika faizinin korunmasına komite üyelerinden sadece 1 kişi itiraz ederken, kararın 8 karşı 1 oyla alınması, GBP/USD paritesinin 1,40 seviyesini aşamamasına neden oldu.
  • ABD borsaları, ‘parti’ havasını FED’den gelen ‘devam’ komutu ile yeniden yakalaması ardından bu sabah aynı heyecan Asya piyasalarına da yansımış. Asya borsalarında hakim renk topyekün yeşil. ABD borsalarının da vadeli işlemlerinde yükselişler görüyoruz.
  • Bugünün veri takvimi oldukça önemli. ABD’de TSİ15:30’da FED’in de önemle takip ettiği kişisel tüketim harcamaları (PCE) enflasyonu açıklanacak. Beklenti yıllık PCE’nin %3,4’e yükselmesi yönünde.

Tacirler Yatırım – Dolar Analizi- 25.06.2021

Gelişmekte olan ülke para birimlerinde dün Meksika pezosu (Meksika Merkez Bankası’nın 25 baz puanlık sürpriz faiz artırımının etkisi ile birlikte) ve Brezilya reali (Brezilya Merkez Bankası büyüme beklentisini yukarı çekti) öncülüğünde alış ağırlıklı bir seyir izlenirken, Türk lirasının ise dolar karşısında %0,74 oranında değer kaybederek en zayıf performans gösteren gelişen ülke para birimi olduğu ve negatif ayrıştığı gözlemlendi. Bununla birlikte dün yeniden 8,70 seviyesi üzerine yükselen USDTRY paritesi, günü 8,7082 seviyesinden yükselişle tamamladı. Sepet/TL ise 9,52 seviyesi üzerine yükseldi.

Türkiye 5 yıllık CDS primi 381,27 baz puan ile önemli bir değişim kaydetmezken, 10 yıllık tahvil faizi ise %17,38 seviyesine geriledi. USDTRY paritesi bu sabah saatlerinde 8,7057 seviyesinden işlem görüyor. Dolar endeksinin 91,77 seviyesinde hareket ettiği, ABD 10 yıllık tahvil faizinin ise %1,4960 seviyesinde bulunduğu takip ediliyor. Bu sabahki kotasyonlarda gelişmekte olan ülke para birimlerinde karışık alıcılı seyir olduğunu, Türk lirasının ise dolar karşısında yatay bir seyir izleyerek (+%0,0,3) orta sıralarda yer aldığını görmekteyiz.

Trend ve momentum göstergelerinin ürettikleri sinyaller doğrultusunda USDTRY paritesinin kısa vadede 8,50 – 8,80 bandında işlem görebileceğine ilişkin beklentimizi korumaktayız. Teknik göstergeler 8,50 seviyesinin güçlü bir destek konumunda olduğuna ve kurun ve seviye altına inmekte zorlanabileceğine işaret ederken, 8,80 seviyesi üzerine çıkılması durumunda ise TL’de satış baskının hız kazanabileceğinin sinyalini veriyor. 8,80 seviyesinin aşılması durumunda 8,85 ve 8,90 seviyeleri izlenecek.

Bugün yurt içinde Mayıs Yabancı Ziyaretçi verileri açıklanacak. Yurt dışında ise Almanya Haziran Ayı GfK Tüketici Güven Endeksi, ABD Mayıs Ayı Kişisel Gelir & Kişisel Harcamalar, ABD Mayıs Ayı PCE Enflasyon verileri, ABD Haziran Ayı Michigan Tüketici Güven Endeksi ve bölgesel Fed Başkanlarının konuşmaları takip edilecek.

İkon Menkul – Altın Analizi – 25.06.2021

Ons Altın 1794-1760 arasında yatay hareket etmeye devam ediyor. Bu alanın daha çok 1783/1770 bölgesinde fiyatlanma gerçekleşiyor. Gün içinde bahsettiğimiz bantlar destek direnç hattı olarak izlenmeye devam edilmeli. FOMC üyelerinden gelecek açıklamalar ve ABD’nin enflasyona yönelik verileri de bu süreçte temel tarafta takip edilmeli.

Destekler: 1770 – 1760 – 1745
Dirençler: 1783 – 1794 – 1809

Alan Yatırım Borsa Yorumu – 25.06.2021

Global piyasalar ABD Başkanı Biden’ın tarafların 579 milyar dolarlık altyapı harcama planında anlaşmaya vardıklarını açıklamasıyla birlikte haftanın son işlem gününe pozitif bir başlangıç yaptı. ABD’de hisse senedi endeksleri rekor seviyelere yönelirken, yeni işlem gününde vadeli piyasalarda pozitif bir hava hâkim.

Global piyasalardaki pozitif görünüme bağlı olarak endeksin güne artıda başlaması beklenebilir. 1,420 puan seviyesinin aşılması durumunda 100 günlük ortalamanın geçtiği 1,430 puan seviyeleri direnç noktası olarak takip edilebilir.

A1 Capital – Altın Yorumları – 25.06.2021

1756 desteğine ulaşılması sonrası bu seviye üzerinde kalıcılık sağlanma çabalarını izliyoruz. Bu durumda yukarı yönde hareketlerin oluşması ile 200 günlük üssel ortalama olan 1811 ve 1830 dirençleri kısa vadede takip edilmelidir. Özellikle 1830 direncinin aşılması durumunda alımların 1876 seviyesine kadar sürmesi beklenebilir.

Bunun yanında 1756 desteğini geri çekilmelerde takip etmeyi sürdüreceğiz. Kırılımın sağlanması durumunda 1720 ve 1670 destekleri potaya girecektir.

Dirençler: 1811 – 1830 – 1876
Destekler: 1756 – 1720 – 1677

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.