3 Haziran 2021 | Dolar Ne Olur? Altın Fiyatı Ne Olur? Güncel Analizler

0

Dolar kurunda dün TCMB Başkanı Kavcıoğlu’nun olumlu açıklamaları sonrasında bir miktar geri çekilme yaşandı. 8,58 seviyesinin altına kadar geri çekilen kur tarafında bu sabah itibari ile yine 8,60 üzeri fiyatlamalar ile güne başlanıyor.

Erdoğan’ın faiz indirimi konusunda yaptığı açıklama sonrası bazı yabancı kurum ve analistlerden, TL’de dğer kaybının devam edebileceğine yönelik sinyaller gelmeye başladı. TL’de yaşana değer kaybı ile beraber, gram altın fiyatları da son 2 haftadır ciddi bir toparlanma içerisine girmiş görünüyor. Gram altın fiyatı 520 lira üzerinde fiyatlanırken ons altın ise 1,900 dolar üzeri kalıcı olmaya çalışıyor.

Yeni güne 1,900 dolar seviyesinin üzerinde başlayan ons altın için gelen ABD verilerinin olumlu olması, olumsuz bir durum. Dolayısı ile 1,900 dolar altı fiyatlamalar yeniden mümkün olabilir. Bu durumda 1,890 dolar seviyesi altında kalınıp kalınamayacağı önem taşıyor.

Kripto paralarda ise ufak çaplı bir ralli söz konusu. Her ne kadar bitcoin ağır adım iştirak etse de bir çok altcoin dün ciddi primli seyretmekteydi. Bugünde sabah saatlerinde kripto para piyasaları alıcılı seyrediyor. Bitcoin 38.000 dolar üzerine yükselmiş durumda.

Yurt dışı borsalarda rekor seviyeler tazelenmeye devam ederken, Borsa İstanbul’da ise yeteri kadar alıcı olmaması dikkat çekiyor. Erdoğan – Biden görüşmesi öncesinde piyasanın önündeki belirsizlikler yeni yatırımcıların piyasaya girişine engel oluyor.

Bugün Türkiye’de enflasyon verileri, AB, ABD ve İngiltere’de PMI verileri izlenebilir. Ayrıca ABD’de ADP ve işsizlik haklarından yararlanma başvuruları  verileri takip edilecek diyerek, geçelim 3 Haziran 2021 tarihli uzmanların güncel piyasa yorumlarına.

İktisatBank – Piyasa Haberleri –  3 Haziran 2021

  • Türk mali piyasaları dün sabaha, Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın TRT ekranlarında faiz ile ilgili açıklamalarının olumsuz etkisi ile başladı.
  • Bir önceki gece, Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu ile konuştuğunu ve faiz oranlarını indirmemiz gerektiği konusunu tekrarlaması, gece saatlerinde likiditenin düşük olduğu zaman diliminde USDTRY kurunu 8,88 seviyesine kadar taşımıştı.
  • Akabinde, dün günün ilk saatlerinde likiditenin geri dönmesi ve piyasa dedikodularına göre kamu bankalarının da desteği ile USDTRY kuru bir önceki zirve seviyesi olan (Sn. Ağbal’a kırmızı kart gösterildiği zirve) 8,58’e kadar geri çekildi.
  • BloombergHT’nin haberine göre, TCMB Başkanı Kavcıoğlu, dün gerçekleştirdiği toplantıda, erken gevşeme beklentisinin uygun olmadığı yönünde mesajlar vermesi piyasa tansiyonun da bir nebze de olsa dindirmede etkili oldu. Kavcıoğlu, enflasyonun yönünü üçüncü çeyrek sonu itibariyle aşağıya çevireceğini söyleyerek faiz indirimi için sonbahar aylarına işaret etti.
  • Her ne kadar Kavcıoğlu yangına dökülen benzine soğutucu sıksa da, piyasalar nezdinde bitmek bilmeyen faiz enflasyon tartışmasının getirdiği bitkinlik ve beraberinde güven erozyonu, ya da en basitinden Türk mali piyasalarına yönelik yatırımcı algısında kırılganlık ise korunmaya maalesef devam ediyor.
  • Dün Reuters’de, Citibank’ın model portföyünde USDTRY uzun pozisyon ağırlığını %1’den %2’ye çıkarıdığını haberine rastladık. Gerekçe? TL’de daha fazla değer kaybı olabileceğini beklentisi! Yabancı yatırımcının TL’ye yönelik algısı, maalesef pek de olumlu görünmüyor!
  • Faiz ve enflasyon tartışması ile yaşamaya devam edeceğimiz gerçeğini unutmadan, gündemimizin bugünden itibaren yavaşça açıklanacak resmi enflasyon rakamlarına, akabinde 14 Haziran’da düzenlenecek Nato Zirvesinde Erdoğan-Biden görüşmesine ve akabinde 17 Haziran TCMB PPK toplantısına çevireceğiz.
  • Yurtdışı piyasaların pembe bir tablo çizdiği, likiditenin kulaklardan adeta fışkırdığı, faizin yok denecek kadar düşük olduğu, hatta FED’in 13 yılın zirvesine çıkan enflasyon karşısında “rahat olun geçicidir” dediği, doların piyasa faizinin %1,60 seviyelerinde yatay bir seyir izlediği bir ortamda, %19 politika faizine rağmen, TL’nin erimeye devam etmesi, havanın yurtdışında bozulunca içeride nasıl bir tahribat yaratacağı konusunda bizler endişelendiriyor.
  • Mesela dün açıklanan geçici Mayıs ayı dış ticaret verilerine göre, ihracat 16,5 milyar dolar, ithalat ise 20,6 milyar dolar oldu. Bu sonuçlara göre, dış ticaret 4,1 milyar dolar açık verdi. Turizm gelirlerinin pandemi nedeniyle zayıf seyrettiği bu yılda, açığın finansmanı (döviz girişi yoksa) kuru yukarı itecek bir başka faktör olarak ortaya çıkıyor.
  • Diğer bir taraftan, dün de belirttiğimiz üzere, Brent cinsi ham petrol varil fiyatı 72 dolar seviyesine dayanarak pandemi öncesi zirvesini de geçerek son 2 yılın zirvesini test etti. Net enerji ithalatçısı olan Türkiye’nin cari işlemler dengesi açısından bir olumsuz haber de maalesef petrol fiyatlarında bulunuyor. Petrolün değer kazanması, hem cari açık hem de enflasyon kanalı üzerinden Türkiye gibi net ithalatçı konumundaki ülkeleri hırpalayacaktır!
  • Bugün içeride bir numaralı gündem maddesi TÜİK tarafından açıklanacak Mayıs ayı enflasyon rakamları. Aylık TÜFE artışı için piyasa beklentisi %1,4 (geçen ay %1,68 ile yıllık manşet enflasyonu %17,14 seviyesine yükseltmişti). Manşet veri kadar çekirdek göstergeler ve beraberinde üretici (Nisan ÜFE %35,17) enflasyonu da mercek altında olacaktır.
  • ABD borsaları geceyi hafif çapta yükseliş ile bitirmesi sonrasında, yeni gün başlangıcında küresel iyimserliğin korunmaya devam ettiğini görüyoruz. Günü bitirmeye hazırlanan Asya borsalarında ve ABD borsalarının vadeli işlemlerinde yeşil rengin hakim olduğunu not edelim.
  • Bugün içeride enflasyon rakamlarının yanı sıra, her hafta Perşembe günü olduğu üzere TCMB para ve banka istatistikleri ve menkul kıymet raporu; tüm dünyada ise hizmet sektörü PMI verisi takip edilecek. Her ayın ilk Cuması ABD’de açıklanan resmi istihdam verisi öncesinde, günün ikinci yarısında ADP özel sektör istihdamı önem arz edebilir. FED üyelerinin de konuşmaları takip edilecektir.

Ahlatçı Yatırım Euro Yorumu – 3 Haziran 2021

Yatırımcılar bugün açıklanacak olan Türkiye enflasyon verisi odaklandı. TCMB’nin para politikasında önemli bir yer edinen enflasyon ilerleyen dönemdeki faiz kararı için önem arz ediyor. Türkiye ekonomisi yıllık bazda 2021 yılının ilk çeyreğinde yüzde 7. Büyüyerek güçlü bir performans sergiledi.

Almanya TÜFE Endeksi Mayıs ayında da artış gösterdi ve aylık artış yüzde 0,5 oldu. Yukarı yönlü hareketine devam etmesi beklenilen kurda 10,55 ve 10,60 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Olası satış baskısının görülmesi durumunda ise 10,45 ve 10,40 destek seviyeleri önemini koruyor.

İkon Menkul – Dolar Yorumu – 3 Haziran 2021

8.78 atağının ardından dünü, TCMB Başkanı’nın da açıklamalarıyla dünü sakin geçirdi. 8.5760 destek olmakla birlikte yukarıda kademeli olarak 8.612 ve 8.6615 seviyeleri bulunuyor.

Genel olarak, 15 Nisan tarihinden çizdiğimiz kısa vadeli uptrend çizgisi kırılmadıkça yukarı yönlü eğilimi devam edebilir. Trend kırılırsa TRY lehine görüntü oluşabilir. Saat 10:00’da TÜİK tarafından açıklanacak Mayıs ayı enflasyon verisi kur için önemli olacaktır.

Destekler: 8.5760 – 8.5400 – 8.5000
Dirençler: 8.6120 – 8.6615 – 8.7100

Tacirler Yatırım – Dolar Yorumları – 3 Haziran 2021

Dün Asya seansında sert satış baskılarına maruz kalan TL, gün içerisinde kayıplarının bir kısmını telafi etti. TCMB Başkanı Kavcıoğlu, piyasadaki erken gevşeme beklentisinin kalkması gerektiğini söyledi.

Kavcıoğlu, enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve 2023 yılında orta vadeli %5 hedefine ulaşıncaya kadar politika faizini, güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde ve gerçekleşmiş ve beklenen enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturmaya devam edecekleri mesajını yineledi.

Bu çerçevede dün Asya seansında 8,77 seviyesi üzerini test ederek rekor tazeleyen USDTRY paritesinde, TCMB Başkanı Kavcıoğlu’nun açıklamalarının ardından aşağı yönlü bir eğilim oluştuğu ve kurun gün içerisinde 8,5715 seviyesine kadar indiği takip edildi. USDTRY paritesi günü 8,5926 seviyesinden tamamladı. Türkiye 5 yıllık CDS primi 403,92 baz puana yükselirken, 10 yıllık tahvil getirisi ise %18,83 oldu.

USDTRY paritesi bu sabah saatlerinde 8,5930 seviyesinden işlem görüyor. Dolar endeksinin 89,95 seviyesinde hareket ettiği, ABD 10 yıllık tahvil faizinin ise %1,5910 seviyesinde bulunduğu görülüyor. Mevcut görünüme baktığımızda gelişmekte olan ülke para birimlerinde karışık bir seyrin olduğunu, TL’nin ise dolar karşısında yatay bir seyir izlediğini görmekteyiz.

USDTRY paritesi rekor yüksek seviyelerde seyrettiğinden dolayı aşağı yönlü hareketlerde tampon görevi görecek bir destek seviyesi veya yükselişlerde sınırlayıcı etkide bulunabilecek bir direnç seviyesi mevcut değil. Ancak teknik göstergeler kurda kısa vade için 8,50 – 8,75 bandını öne çıkarmakta. Göstergeler kurun kısa vadede 8,50 seviyesi üzerinde tutunmaya devam edebileceğinin sinyalini veriyor.

Bugün yurt içinde Mayıs enflasyon verileri ve 14 – 21 Mayıs haftasına ilişkin yabancı portföy hareketleri ve para & banka istatistikleri açıklanacak. Yurt dışında ise ABD ve Avrupa’dan gelecek olan Mayıs (Nihai) Hizmet & Bileşim PMI Endeksi verileri, ABD Mayıs Ayı ADP Özel Sektör İstihdam Değişimi, ABD Haftalık İşsizlik Başvuruları, ABD Mayıs Ayı ISM Hizmet Endeksi ve Fed üyelerinin konuşmaları izlenecek.

A1 Capital – Altın Yorumu – 3 Haziran 2021

1908 seviyesine yakın işlemler devam ediyor. Yukarı yönde hareketlerin devam etmesi adına ilk olarak bu direnç seviyesinin aşılması gerektiğini not edelim. Böyle bir durumda 1935 direnci ile birlikte 1958 çanak formasyonunun tamamlanma hedefi ön plana çıkacaktır.

Buna karşılık geri çekilmelerde 1890 desteği ile birlikte 1876 seviyesini takip edeceğiz. Özellikle 1876 desteğinin kırılması durumunda 1847 desteğine kadar satış baskısının oluşma ihtimali belirecektir.Dirençler: 1908 – 1935 – 1958
Destekler: 1890 – 1876 – 1847

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.