Dolar Rekor Kırdı, Güncel Piyasa Haberleri, Altın ve Coin Analizleri

0

Dün akşam TRT canlı yayınına katılan Erdoğan’ın açıklamaları sonrasında dolar kuru yeni bir rekor kırdı. 8,80 seviyesini aşan dolar/TL paritesinde bu sabah itibari ile 8,60 seviyesine doğru bir geri çekilme dikkat çekiyor. Bugün TCMB yatırımcılar toplantısı piyasalar tarafından takip edilecek.

Dün Erdoğan’ın TCMB Başkanı ile görüştüğünü ve faizlerin inmesi gerektiğini söylemesinin ardından TCMB üzerinde faiz baskısı artmış olduğu görüldü. Ancak diğer taraftan piyasaların tepkisi karşısında, gelebilecek olası bir faiz indirimi döviz kurlarını nereye götürür sorusu da merak edilmekte. Bugün TCMB’nin yatırımcılar ile yapacağı toplantıda faiz konusuna değinip değinmeyeceği merak edilmekte.

Dışarıda da önemli bir veri açıklaması bulunmuyor. ECB Başkanı, BOE Başkanı ve FOMC üyelerinin açıklamaları takip edilecek.

Altın fiyatlarında ABD verilerinin iyi gelmesinin etkisi görülüyor. 1,900 dolar altına inen ons altın fiyatı dün de 1,892 dolar seviyesine kadar gerilemiş ancak yeniden 1,900$ üzerine çıkmayı başarmıştı. Bugün ABD’de 10 yıllık tahvil faizleri 1,60 seviyesine doğru geri çekiliyor. Dolar endeksi ise güne sakin bir başlangıç yaptı. Yani her ne kadar Türk Lirası karşısında rekor kırıyor olsa da diğer ülke para birimlerine karşı herhangi bir yukarı hareket dikkat çekmiyor.

Bitcoin tarafında önemli bir gelişme bulunmuyor. 36,500 civarında fiyatlanan btcusd için bu seviyeler oldukça kritik olaya devam ediyor. Yukarıda 38,500 üzerinde tutunamayan Bitcoin 36,000 dolar desteği altında da kalıcı olabilmiş değil. Şu an için yatay bir görünümün hakim olduğu söylenebilir.

İktisatbank – Piyasa Analizleri – 2 Haziran 2021

  • Dün gece saatlerinde Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, TRT’de “TCMB Başkanı ile görüştüm. Faizleri düşürmemiz şart” demesi üzerine USDTRY kuru 8,88 seviyesine varan bir yükseliş kaydetti.
  • Takdir edersiniz ki, içinde bulunduğumuz nazik ortamda, enflasyonun da dünyada genelinde alevlendiği bir zamanda (ABD’de TÜFE son 13 yılın zirvesinde) faiz indiriminden söz etmek, TL açısından belki de en kötü opsiyon olarak düşünülebilir.
  • Artık bu noktadan sonra, TCMB’nin 17 Haziran tarihinde düzenlenecek olağan PPK topalantısında ne kadar faiz indirimi geleceği, TL’nin de ne kadar hırpalanacağı ile aynı orantıda olacaktır.
  • Gece likiditenin göreceli düşük seyrettiği bir zaman diliminde grafiklere işaretlenen 8,88 seviyesi ardından sabah saatlerinde ilk işlemler 8,67 seviyelerinden başlıyor. TL cinsi finansal varlıklarda kırılganlığın oldukça fazla olduğu bir zaman diliminde olduğumuzu unutmamak gerekiyor. Haftalardır USDTRY kurunda risklerin yukarı yönlü olduğunun altını çizmeye çalışıyoruz (bakınız grafik).
  • Dün açıklanan İTO verilerine göre, Mayıs ayında, İstanbul’da perakende fiyatlar aylık bazda %1,67 yıllık olarak ise %15,8 artış kaydetti. TÜİK yarın resmi enflasyon verilerini açıklayacak.
  • Dünden kalan PMI verilerine de bakarak yurtdışına geçelim. Büyümenin öncü göstergesi olarak kabul edilen ve ISO-Markit işbirliği ile yayımlanan imalat sanayi PMI endeksi, Mayıs ayında 49,3 oldu. Veriyi, 50,0 seviyesinin üzeri büyüme, altı daralma olarak kabul etmek gerekiyor. Bu açıdan bakıldığında, 11 aydır devam eden büyüme süreci Mayıs ayında sekteye uğramış. Ağbal sonrasında bozulan finansal istikrar ortamı ve TL’de yaşanan keskin değer kaybının bu gerilemede etkili olduğunu düşünüyoruz.
  • Dün dünya genelinde açıklanan PMI verileri ise olumlu bir tabloya işaret ederken, bunun piyasa yansımasını pek de göremedik. Neden diye düşündüğümüzde, aklımıza petrol fiyatlarında yaşanan son dönemdeki amansız yükseliş geliyor. Dün, Brent cinsi ham petrolün varil fiyatı, 72 dolar seviyesine dayanarak pandemi öncesi zirveyi neredeyse test etti. Bu kadar sert bir yükseliş, küresel risk iştahını bir miktar bozdu.
  • ABD borsaları geceyi yatay hafif düşüşle tamamlarken, yeni gün başlangıcında, Asya piyasalarında, Japonya borsası hariç, düşüş eğilimli bir seyrin ağır bastığını görüyoruz. Mali piyasaların gündemi bugün sakin.
  • Dikkatimiz, bugünlerde, Bitcoin, Altın ve elbette Türk Lirası üzerinde olacaktır. Aşağıdaki grafiklerden de görüleceği üzere, tümünde de belirgin bir düşüş sancısının var olduğunu görüyoruz. Gümüş cephesinde ise, gecelik kapanışın 27,70 dolar seviyesinin altında olması, keyfimizi kaçıracaktır.

İnfo Yatırım – Dolar Yorumu – 2 Haziran 2021

Önceki hafta 8,62 seviyesine kadar yükselen Dolar / TL dün 8,77 seviyesine çıktı. Geçtiğimiz işlem gününü 8,53 seviyesinde kapatan Dolar / TL, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarının ardından rekor tazeledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün akşam TRT’de gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan’ın ”Merkez Bankası Başkanı ile görüştüm. Faizleri düşürmemiz lazım. Faiz yükünü biz yatırımların üzerinden kaldırırsak, maliyetlerin üzerinden kaldırırsak, ondan sonra maliyet enflasyonunu tetikleyen faiz olduğu için rahatlama dönemine girmiş olacağız.” açıklamaları sonrası Dolar / TL 8,77 seviyesine kadar yükseldi.

Bugün ise kurun 8,60 – 8,64 seviyelerinde dengelendiği görülüyor. Dolar / TL’de 8,55 – 8,47 destek seviyesi olarak takip edilecek.

İktisatbank – Altın Yorumu – 2 Haziran 2021

Altının 1,920 dolar seviyesinde ne yapacağını merakla bekler olduk. Günlerdir 1,920 dolar seviyesinin kıyısından kırmızı kart gören altının, 2011 yılı benzeri bir oluşumun (acaba?) içinde mi olduğu bizleri biraz tedirgin etmeye başladı.

2011 yılında, altın 1,920 dolar ile zirve seviyesini görmüş, akabinde 1,520 dolar seviyelerine kadar gerilmemiş, tam hızını yeniden almış derken, 1,770 dolar seviyesinin hemen üzerinde beklenmedik derecede sert bir düşüşle 1,200 dolar seviyesine kadar adeta çakılmıştı. Tarih acaba tekerrürden mi ibaret?

1,920 dolar seviyesine doğru olası bir yükselişte, mevcut uzun pozisyonlarımızı bir kez daha gözden geçireceğiz.

Piramit Menkul – Dolar Analizi – 2 Haziran 2021

Dolar/TL kurunda dünkü işlemlerde 8,4725-8,5418 bandında hareket edildi. Kurda son iki haftalık işlemlerde 8,45-8,60 bandı trend yönünde belirleyici konumdadır. Teknik açıdan 8,50 üzerinde kapanışlar yapılması durumunda kısa vadeli direnç seviyesi olarak 8,60 direnci geçilebilir. Bu direncin kırılması durumunda alımlar artış gösterebilir ve 8,80 ve 9,00 dirençleri hedefe girebilir. Geri çekilmelerde 22 Mart 2021 tarihinde başlayan yükselen üçgenin destek seviyesi (8,45) izlenebilir.

Sonraki önemli destek olarak 50 günlük AO’sı (8,33) takip edilebilir. Cuma günü açıklanacak olan ABD Tarım Dışı İstihdam Verisi öncesinde dolar endeksi (DXY) 90 seviyesinin yakınında hareket etmektedir. Yine aynı gün ABD’de açıklanacak olan saatlik ücretler verisi Nisan ayındaki yüksek enflasyon rakamlarının ücretlere yansıyıp yansımadığını gösterecek olması dolayısıyla önemle takip edilecek.

Yurtiçi piyasalarda TÜİK’in Perşembe günü açıklayacağı enflasyon rakamları beklenmektedir. Tüketici fiyatları Nisan’da aylık %1,68, yıllık %17,14 artarken, üretici fiyatlarındaki sert yükselişin devam ettiği görülmüştü. Mayıs ayında TÜFE enflasyonunda piyasa beklentisi aylık %1,50, yıllık %17,14 şeklindedir.

İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) dün açıkladığı verilere göre İstanbul’da perakende fiyatlar bir önceki yılın aynı dönemine göre %15,78 arttı. Toptan eşya fiyat endeksi ise yıllık bazda %19,03 artışla 2 yılın en yüksek seviyesine yükseldi. Mayıs ayı enflasyon verilerinin beklentiler üzerinde gelmesi halinde, TL varlıklarda negatif fiyatlamalar görebiliriz. Bugün yurtiçinde öncü dış ticaret verileri takip edilecek.

İktisatbank – Bitcoin Analizi – 2 Haziran 2021

Düşen flama formasyonu. Önce çok sert bir düşüş trendi yaşanır. Fiyatlar 1-3 hafta durulur, hacim düşer. Kırılmada, trend yüksek hacimle tekrar aynı yöne başlar. Aşağı trendlerde oluşum süresi daha kısadır.

Bitcoin’de karar için son günlerin içinde olduğumuzu düşünüyoruz. 39 bin seviyesinin üzerinde yüzler gülecek, lakin, 33 bin seviyesinin altında ise büyük bir gürültü bizleri bekliyor olabilir. Pozisyonunuza aşık olmayın, kalbiniz kırılmasın. Zarar kes seviyelerine azami dikkat etmek gerekiyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.