Arbitraj nedir? Arbitraj Hesabı ve Kullanım Alanları

0

Arbitraj, bir piyasada daha ucuza alınabilen finansal bir ürünün, farklı bir piyasada daha pahalı satılması koşulu ile elde edilen kârı sağlayan ve bu amaç için kullanılan işlem biçimidir. Farklı piyasalarda işlem yaparken belirli yazılımlar aracılığı ile ve büyük meblağlar arasında anlık hacim gerçekleştirmek arbitraj işlemi tanımı olabilir. Ancak arbitraj sadece finans piyasasında kullanılmamaktadır. Finans piyasasında aynı anda bir ürünü bir yerden alıp, başka bir yerden daha fazla fiyata başka bir kullanıcıya satmak olarak gösterilebilir.

Arbitraj işlemi gerçekleştirmek için büyük yatırımcı olmak gerekmez. Ancak, arbitraj işlemleri çoğu zaman farklı piyasalar arasındaki kusursuz denge yüzünden gün yüzüne çıkmazlar. Bu sebeple de küçük ve tecrübesiz yatırımcının arbitraj olasılıkları ve piyasalarda yaşanan arbitraj dalgalanmasını fark etmesinin zor olduğu kabul edilir. Peki, bir mal, ürün, döviz veya Emtia değerinin, bir piyasadan bir diğerine gösterdiği farklılıktan elde edilen kârı açıklayan Arbitraj, nasıl hesaplanır?

Arbitraj İşlemi Nasıl Yapılır? Nasıl Hesaplanır?

Arbitraş nasıl hesaplanır, bu fırsatı fark edersem nasıl hareket etmeliyim? şeklinde bir düşünceniz veya aklınıza takılan sorular var ise öncelikle bu işlemin para piyasaları arasında oluştuğunu söyleyebiliriz. Örneğin, aynı ülke sınırları içerisinde iki farklı para piyasasında gerçekleşen döviz işlemlerinde, bir piyasada 7,5 TL olan USD, bir başka piyasada 7,6 TL’den işlem görsün. Oldukça anlık ve fark edilmesi zor olan bu tür bir fırsat oluşmasına istinaden, yatırımcımız 7,50 TL’den 10.000 USD satın alsın. Aynı ürünleri, bir diğer piyasada anında 7,60 TL’den satmış bulunsun. İşte bu işlem karşılığında 75.000 TL alış, 76.000 TL satış işlemi gerçekleştiren yatırımcı, cebine kılını dahi kıpırdatmadan 1.000 TL koyabilecektir. Bu işlemin adı Arbitraj iken, hesaplaması da işte bu denli basit olmaktadır.

Abitrajın Kullanım Alanları

Arbitrajın kullanım alanı oldukça geniştir. Sadece finans piyasası içerisinde kullanılmaz. Örnek verilecek olur ise, amazon sitesinde uygun fiyatlı bir ürün gördünüz ve bunu satın aldınız, gittigidiyor sitesinde bu ürünü daha yüksek bir fiyata farklı bir kullanıcıya sattığınızda arbitraj işlemi yapmış olur ve sonucunda da kazanç sağlamış olursunuz. Bu anlamda daha çok forex piyasasında kullanılan arbitraj kavramı aslında günlük hayatımızda da karşımıza çıkmaktadır.

Kimler Arbitraj Yapabilir? Arbitraj Yapmak Suç Mu?

Arbitraj işlemi gerçekleştirmek üzere para piyasalarında fırsatı fark eden her türden yatırımcı, bu işlemi gerçekleştirmekte özgürdür. Kısacası, kimler arbitraj yapabilir gibi bir kısıtlama söz konusu değildir. Peki, arbitraj yapmak suç mu?

İşlem, sistem açığı gibi algılanmak yerine, para piyasaları arasındaki dengesizlikten kaynaklanmaktadır. Olabildiğince kısa süreli bu işlemin fark edilmesi bir hayli zordur. Zira piyasalar birbiri ile kusursuz denge ile çalışmak zorunda olan kavramlar olduğundan, bu hataya olabildiğince mahal vermemeye ve haksız kazanç elde ettirmemeye çalışmaktadırlar. Ancak, herhangi bir şekilde bu açık ortaya çıkar ve diğer yatırımcılardan önce fark eden biri, bu işlemi gerçekleştirirse, bu durumda herhangi bir suç unsuru ortaya çıkmaz. Zira olağan kabul edilen arbitraj işlemleri, mutlak suretle oluşan, ancak çok nadiren ortaya çıkan fırsatlar yaratmaktadırlar.

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.