Borsada YTD Nedir, YTD Ne Demek? Neden Kullanılır?

0

Borsa piyasasında yatırım gerçekleştiren ve piyasaya yeni girmiş olan kişilerin çok sık duyduğu kavramlar arasında YTD her zaman yer almaktadır. Konu ile ilgili birtakım araştırmalar gerçekleştirdiğinizde, özel bilgilere ulaşabileceğiniz gibi bu terimin anlamı, neden kullanıldığı ve ne önem arz ettiği gibi konulara da ulaşabilirsiniz.

Borsada YTD Nedir?

Borsa piyasası içerisinde YTD terimi bir kısaltma olmak ile birlikte “yatırım tavsiyesi değildir” anlamına gelmektedir. Bir cümlenin kısaltması olmakla birlikte baş harfleri ile birlikte kullanılan bu kavram, birçok defa borsa piyasası hakkındaki yorum, yazı ve analizlerin içerisinde geçmektedir.

Borsada YTD Ne Demek?

Borsa piyasasına bakıldığında, bir yatırım aracı üzerinde işlem gerçekleştirmek istediğinizde, bu araç ile ilgili yazıların genellikle son kısmında YTD kısaltması görülebilir. Açıklaması “Yatırım Tavsiyesi Değildir” olmak ile birlikte eğer borsa ile ilgili bir yazı okuduğunuzda, yazının son kısmında bu kısaltmayı görürseniz, yazıyı yazan kişinin sadece kendi görüşlerini paylaştığını ve bu görüş doğrultusunda yatırım yapıp yapmama kararını size bırakmasına rağmen yatırım yapmanızı veya yapmamanızı önerdiğini ifade etmektedir.

Borsa piyasasında insanların yatırım konusunda yanlış yönlendirilmesini engellemek ve doğru kararları bizzat kendileri tarafından vermelerini sağlamak için YTD borsa yorumcuları ve yazarlar tarafından kullanılır. Genellikle Borsa İstanbul üzerinde bir hisse senedi ile ilgili yazılan yazılarda yazının son kısmında yatırım tavsiyesi değildir anlamında bu kısaltma kullanılıyorsa, yazının sahibinin bu durumdan sorumlu olmadığı, fakat yatırım yapan kişilerin bu hisse senedinden dolayı zarar elde edebileceği ifade edilir.

Borsada YTD Neden Gereklidir?

Borsa piyasasında yorumcular, yazarlar ve analistler tarafından YTD kısaltmasının yazıların sonunda özellikle kullanılmasının bir amacı vardır. Çünkü borsa piyasası ile ilgili insanları yönlendirecek paylaşımlar gerçekleştiren kişilerin mutlaka Sermaye Piyasası Kurulu tarafından ortaya koyulmuş kurallara uyması gerekmektedir. Örnek olarak SPK tarafından spekülasyonlara karşı olarak yatırımcıları korumak açısından onları yanlış yönlendirecek bilgilerin önüne geçilmeye çalışılır.

Sermaye Piyasası Kurulu, borsa yatırımcılarını bilgilendirme amaçlı sunulan yazılarda bir yazının yatırımcıya tavsiye verip vermediğini anlamak için YTD gibi bir kavramı kullanılmasını önemli görmektedir. Yazarlar bu kavramı yazılarının sonunda kullandığında, SPK yaptırımlarından uzak durmayı amaçlamaktadır.

Aslında borsa yorumcuları tarafından bu kısaltma kullanılsa da bir hisse senedi analizi gerçekleştirirken veya görüş bildirirken cümlenin sonuna genellikle YTD eklenir. Yazıya eklenen bu ek, yatırımcıların kararlarını kendilerinin vereceklerini ve yazarı bağlamayacağını ifade eder. Ancak SPK tarafından önemsense dahi bu kısaltma hukuksal bir bağlayıcılığa sahip değildir. Çünkü bir yazar bir hisse senedi hakkında yaptığı yorumlarda YTD kısaltmasını kullansa da yatırımcıları yanlış noktaya yönlendirip, zarar etmelerine neden olduğunda yine de hukuka karşı sorumluluğu bulunur.

Bugün internette sosyal medyada veya farklı forum sayfalarında paylaşım gerçekleştirirken yazdıkları yazıların sonunda YTD kısaltması kullanan birçok kişiyi görmeniz mümkündür. Fakat bu kişiler tam olarak sorumluluklarından kurtulmuş olmadıkları için yatırımcıyı yanlış yönlendirmeye çalışan spekülatörler, SPK tarafından tespit edildiğinde cezalandırılmaları sağlanır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.