Dolar Ne Olur? Yükseliş Devam Eder mi? 24.03.2021

0

TCMB Başkanı Ağbal’ın görevden alınması sonrası finansal piyasalarda oldukça sert hareketler yaşandı. Akabinde bir çok yabancı yatırım kuruluşu dolar kuru beklentilerini yukarı yönlü revize etti. 6,20 hhedef fiyatı veren kurumlar yıl sonu dolar kuru hedef fiyatını 9 lira üzerinde belirledi. Bazı yatırım kuruluşlarının stratejistleri ise dolarda orta vadede çift haneli rakamlarla yeni rekorların gelebileceğini belirttiler.

Hükümet tarafından ise Cumhurbaşkanı danışmanlarının yaptığı açıklamalar var. Doların yeniden eski seviyelerine dönmesine beklediklerine dair açıklamalar var ancak şu an için görüntü yukarı yönlü isteğin kur tarafında devam ettiği yönünde. Bugün Ak Parti Kongre’si var. Buradan ekonomiye dair açıklamalar gelmesi bekleniyor. Dolayısı ile Erdoğan’ın burada yapacağı değerlendirmeler dolar kuru üzerinde etkili olabileceği gözden kaçırılmamalıdır. Gelelim 24.03.2021 tarihli güncel dolar kuru analizlerine..

İktisatbank – Piyasa Haberleri – 24.03.2021

  • Dün Türk mali piyasaları oldukça ilginç bir günü yine geride bıraktı. Adeta volatilite baş döndürüyor. Her ne kadar tedirgin hava korunsa da, dalga boyu dün bir nebze de olsun azaldı.
  • İlk şoku %10 düşüşle tamamlayan BIST100 endeksi, düne de %7 düşüşle güne başlaması ardından, sanayi hisselerine yoğunlaşan alımlarla günü sadece %0,1 düşüşle tamamlamayı başardı. Banka hisselerinde ise kan gövdeyi dün de götürdü: XBANK endeksinde son 2 günde düşüş %18’i buldu.
  • Bugün düzenlenecek Ak Parti Büyük Kongresi öncesinde, dün borsa cephesinde yaşanan bu hareketleri yorumlamakta zorluk çeksek de, ABD Dışişleri Bakanı Blinken’in Türkiye’ye yönelik ‘orta şekerli’ de olsa açıklamalarının etkili olduğunu düşünüyoruz.
  • Reuters haberine göre, Brüksel’de NATO dışişleri bakanları buluşmasında konuşan Blinken, Ankara ile Washington’un yakın kalmasının hem NATO hem de ABD’nin çıkarına olduğunu söyledi. Blinken, “Ankara’yla farklılıklarımız olduğu bir sır değil” ifadesini kullandı. Elbette bu noktada S-400 füzeleri akla gelse de, bardağın dolu tarafına bakan hisse senedi piyasaları olumlu etkilendi.
  • Döviz kuru cephesinde ise, son günlerde altını çizdiğimiz Londra piyasalarında yaşanan TL kıtlığı düne de damgasını vurdu. İçeride faiz oranları (on-shore) TCMB politika faizi etrafında salınırken, dışarıda ise (off-shore) faiz, yabancıların TL varlıklardan çıkmak ve döviz almak için TL bulamaması nedeniyle dün (gecelik faizler) %1,100 seviyesine ulaşarak rekor kırdı.
  • Takdir edersiniz ki, Türkiye’deki bankalarda TL çok ama BDDK kısıtlamaları nedeniyle yurtdışına TL vermekte zorlanıyorlar. Yabancı yatırımcı da spekülatif dolar kısa pozisyonundan çıkmak ve tekrar dolar almak için TL arıyor ama bulamıyor! Kıtlaşan bir ürünün de fiyatı roketleyebiliyor!
  • Dün Londra faizlerinin (off-shore) öğle saatlerinde %1,100 seviyesini görmesi ile 7,70 seviyesine kadar geri çekilen USDTRY kuru, faizin gün sonunda %500 seviyelerine gevşemesi ile tekrar 7,90 seviyelerine varan bir yükseliş kaydetti. Piyasa faizlerine ve gelişmelere bağlı olarak her iki yönde de dalgalanmanın devamını öngörüyoruz.
  • USDTRY kuru için bir önemli notumuz olsun. Malum, Cuma gününü 7,21 de kapatan kur, Pazar gecesi ilk işlemlerde 8,48 seviyesine fırlamıştı ve grafiklerde büyük bir ‘boşluk’ bırakmıştı. Teknik analizde grafik boşluk kabul etmez. Bir noktada o boşluk yine dönüp kapanacaktır!
  • Yabancı kurumların TL varlıklarda kısılıp kalması ve yine büyük zarara uğraması ardından, TL ve TL cinsi varlıklara yönelik beklentilerin de olumsuz anlamda revizyona uğradığını görüyoruz.
  • Yakın geleceğin en önemli gelişmesi, 15 Nisan tarihinde düzenlenecek olağan TCMB PPK toplantısı olacaktır. Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Prof. Kavcıoğlu’nun ilk sınavı yakın geleceğin de yol haritasını belirleyecektir. Hatırı sayılır bir faiz indirimi, hatırı sayılır bir piyasa şokuna gebe olabilir!
  • Yukarıda da değindiğim üzere, bugün Pandora’nın kutusu açılacak. Gündemin bir numaralı maddesi Ak Parti 7. Olağan Kongresi olacak. Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu ‘nazik ortamda’ neler söyleyeceği veya 2023’e giden yol haritası ve akabinde olası Kabine revizyonu dikkatle izlenecektir.
  • İster istemez, hafta sonu cereyan eden idari kararlar nedeniyle baş döndürücü bir seyre sahne olan Türk Mali piyasalarını takip ederken, biraz yurtdışı piyasaları ihmal ettik.
  • Küresel piyasalarda ‘risk off’ modunun her geçen gün biraz daha tırmandığına şahit oluyoruz. Risk iştahı artan vaka sayıları ile covid üçüncü dalganın başladığı endişesi ile ciddi bir şekilde azaldı. Daha birkaç hafta önce 72 dolar seviyesine dayanan Brent cinsi petrolün varil fiyatı, bu sabah 60 dolara geriledi; son 2 haftada %15 düştü ve 5 haftanın dibinde. Petroldeki gerileme Rusya için olumsuz, ithalatçı Türkiye için ise çok iyi bir haber.
  • Haliyle, ABD ekonomisinde toparlanma hızının AB’ye göre daha süratli olması (tahvil faizlerinden de anlaşılıyor), benzer bir şekilde aşılanma faaliyetlerinde de ABD’nin daha önde koşması, Avrupa Merkez Bankası’nın Nisan ayında başlamak üzere tahvil alım programını artıracak olması EUR/USD paritesi üzerinde baskı kurdu. Teknik manada pariteyi daha da aşağıda 1,16 seviyesi bekliyor olabilir (bakınız grafik).
  • Sabah saatlerinde, Asya piyasalarının genelinde hava yine bozuk. Petrolün gerilemesi, Avrupa’daki koronavirüs kilitlemeleri (lockdown) risk iştahını bozarak güvenli liman isteğini artırdı. Bu bağlamda, doların sepet değeri olan DXY bu sabah dört ayın en yüksek seviyelerine yaklaştı.
  • Gösterge endeks Tokyo borsası %2 aşağıda işlem görüyor. ABD borsalarının vadeli işlemlerinde ise Nasdaq hariç küçük de olsa eksiler dikkat çekiyor.
  • Mali piyasaların dikkatinde bugün içeride tüketici güven endeksi, dışarıda ise İngiltere TÜFE, ABD’de dayanıklı mal siparişleri ve dünyada açıklanacak imalat ve hizmetler PMI rakamları takip edilebilir.
  • Okurlarımız devamlı gram altın ile ilgili yorum talep ediyorlar. Bizim gram altın pozisyonumuz yok. Terste yakalanan yatırımcıların, kurun yükselmesini fırsat bilip gram altın pozisyonundan çıkarak hisse senedi piyasasını takibe aldığının görüyorum. Not düşmek istedim.

Piramit Menkul – Dolar Analizi – 24.03.2021

Küresel piyasalarda risk iştahı dün zayıf seyretti. ABD’de cari işlemler açığı, salgının etkisiyle 2020’de %34,8 artarak 647,2mlr USD ve 12 yılın en yüksek seviyesine yükseldi. Dolar Endeksi(DXY) dünkü işlemlerde 91,750-,92,267 bandında alıcılı hareket etti. Gün içi 92,00 direnç seviyesinin yukarı geçilmesi ile DXY dünkü işlemlerde en yüksek 92,26 seviyesini test etti. DXY’nin teknik açıdan 92,00 seviyesinin üzerinde kalıcı olunması durumunda, 92,50-93,00 dirençleri gündeme gelebilir. Aşağı yönlü hareketlerde ise 91,80-92,00 destekleri takip edilebilir.

Dolar/TL kuru dünkü işlemlerde 7,6990-7,9516 bandında alıcılı hareket edildi. Kısa vadeli yönde takip ettiğimiz 5 günlük AO’sı 7,62, 22 günlük AO’sı 7,52 seviyelerine yükseldi. Gün içi 7,70 destek seviyesinden gelen tepkilerle Dolar/TL dünkü işlemlerde en yüksek 7,95 direnç seviyesini test etti. Dolar/TL’de teknik bakımdan 7,80 desteğinin üzerinde kapanışlar yapılması durumunda teknik açıdan 7,95-8,10 dirençleri görülebilir. Kurda 7,80 desteğinin aşağı yönlü kırılması durumunda 200 günlük AO’sı (7,52) desteği hedeflenebilir. Veri gündeminde bugün dünya genelinde öncü PMI verileri, İngiltere’den enflasyon, Euro Bölgesi ve yurtiçinden tüketici güven endeksi verileri takip edilecek.

Gedik Yatırım – Dolar Yorumu – 24.03.2021

Dolar/TL kuru gün içerisinde 7,6990 ve 7,9631 seviyeleri arasında dalgalanarak günü yükselişle 7,9442 seviyesinden tamamladı. TCMB’deki başkan değişiminin ardından haftaya sert kayıplarla başlayan Türk Lirası’nda dün dalgalı bir fiyatlama etkili oldu. Önümüzdeki süreçte TCMB ve ekonomi yönetiminden gelebilecek olası açıklamalar yakından takip edilecektir. Önemli ölçüde artış kaydeden volatiliteye karşı dikkatli olunması yararlı olacaktır.

Bugün yurt içinde Ak Parti’nin kongresi ve burada verilecek mesajlar yakından izlenecektir. ABD tarafında ise dayanıklı mal siparişleri, öncü imalat/hizmet PMI rakamı ve Fed Başkanı Powell’ın konuşması takip edilecektir. Bu sabah 08:40 itibariyle küresel dolar endeksi 92,43 seviyelerinden, Dolar/TL kuru ise 7,92 seviyelerinden işlem görüyor.

Ahlatçı Yatırım – Dolar Yorumu – 24.03.2021

TCMB’de yaşanan görev değişikliğinin piyasalardaki etkisi hala sürüyor. Haftanın ilk işlem gününde başlayan sert hareketlerin etkisinin azaldığı görülürken Dolar/TL’de günlük en yüksek 7,95 seviyesi görüldü. Bugün iktidar cephesinde olağan genel kurul heyecanı bulunurken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın genel kurulda kabine değişikliğine dair yapacağı açıklama piyasalar tarafından yakından takip edilecek.

Yaşanan gelişmeler çerçevesinde yukarı yönlü hareketin sürmesi beklenen kurda 8,00 ve 8,10 TL direnç seviyeleri takip edilmesi gerekiyor. Olası aşağı yönlü hareketin oluşması durumunda ise 7,80 ve 7,74 destek seviyeleri önem arz ediyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.