Dolar Ne Olur? 2021 Yılı Dolar Kuru Beklentileri ve Uzman Yorumları

0

Türkiye’de ekonomi denildiğinde akla ilk olarak dolar kuru fiyatlamaları gelmektedir. Öyle ki dolar yükseliyorsa ekonomi kötüye gidiyor, dolar düşüyor ise, ekonomi yönetiminin iyi olduğu anlamı çıkarılır. Peki dolar kuru bu kadar önemli iken oldukça sancılı geçen 2020 sonrasında yeni yılda dolar kuru ne olur? 2021’de dolar kuru nasıl fiyatlanır? Uzmanların gelecekte dolar için beklentileri ne yönde? Tüm bu soruların cevaplarını ve doları genel anlamda yükselten ve düşüren faktörlerin sıralı listesini sayfamızdan takip edebilirsiniz.

2020 Yılında Dolar Nasıl Fiyatlandı?

Son günlerine girmiş olduğumuz 2020 yılı tüm dünya için oldukça zorlu geçti. Hala da bu zorluklar devam etmekte. Özellikle Covid-19 virüsünün tüm dünyaya yayılarak ekonomileri durma noktasına getirdiği bir ortamda Türk Ekonomisi de bazı bozulmalardan nasibini aldı.

Dolar kuru 2020 yılının ilk günü 5,95 seviyesinden fiyatlanmaktaydı. Yıl içerisinde yaşanan sorunlar neticesinde 8,50 seviyelerine kadar tırmanan kur yıl sonuna doğru 7,80 seviyesi altına geriledi. Kasım ayında Hazine Bakanı Berat Albayrak’ın istifası ile başlayan süreç, Türkiye’de ekonomi yönetiminin değişiminin başlangıcı oldu. O günlerde 8,50 seviyesinden fiyatlanan dolar kuru, yapılan değişiklikler ve TCMB, Hazine Bakanlığı ve BDDK tarafından atılan normalleşme adımları sonrasında 7,50 seviyesine kadar geriledi.

2020 yılı, tüm dünyada düşük faiz oranları ile devam ederken, Türkiye içinde bulunduğu ekonomik zorluklar nedeniyle, faiz artırmak durumunda kaldı. Hem Covid-19 kaynaklı hem de Doğu Akdeniz’de AB ile yaşanan sıkıntılar TL’nin aşırı değer kaybetmesine neden olunca, son çare olarak faiz artırımları kaçınılmaz oldu.

Son olarak ABD tarafından devamlı bir tehdit unsuru olarak kullanılan CAATSA yaptırımları ilk defa NATO müttefiki bir ülkeye karşı kullanıldı. Türkiye’ye karşı CAATSA yaptırımlarını devreye sokan ABD, bu yaptırımları Türk ekonomisini çok da fazla sıkıntıya sokacak şekilde bir uygulamada bulunmadı.

2021’de Dolar Ne Olur?

2021 yılına girerken Türkiye yeni ABD Başkanı Biden ile ilişkileri en çok merak edilen konulardan bir tanesi. Joe Biden, bir aksilik olmaz ise 20 Ocak 2021 tarihinde ABD’nin yeni başkanı olarak göreve başlayacak. Türkiye ile ilişkileri nasıl tutacağı son derece önemli.

Mevcut CAATSA yaptırımlarının daha da genişletilmesi en büyük çekincelerden bir tanesi. Ayrıca AB’de liderler zirvesinde Biden’ın başkanlık koltuğuna oturduktan sonra Türkiye’ye karşı tavrına göre yaptırımları gündeme alacağını belirtmesi, bu konuda bizi oldukça zorlu bir süreç bekliyormuş gibi göstermekte.

2021’ye giriş yaparken, tüm dünyada koronavirüs vakaları rekor seviyelerde seyretmekte. Ancak bulunan aşılar ve geliştirilmeye çalışan ilaçlar, 2021’in ikinci yarısı itibari ile pandemiyi ciddi ölçüde azaltabileceği öngörüsünde bulunulmasına olanak tanıyor.

Aşılamaların başladığı bugünlerde devam eden bu süreç, sorunsuz bir şekilde ilerler ve aşılar antikor üretmeye devam ederse, Türkiye açısından da dünya açısından da bu yıla göre pozitif bir tablo ile karşılaşabiliriz.

Türkiye’de özellikle 2020 yılnda döviz kurlarında yaşanan yükselişin sebepleri arasında azalan döviz girdisi yer alıyordu. Çünkü pandemi nedeniyle turizm gelirleri ciddi anlamda düşen Türkiye’ye belenen döviz girişi olmayınca, dolar kurunda sıçrama kaçınılmaz bir hal aldı.

Tüm dünyada doların FED‘in yeni politikaları ve ABD’nin teşvik paketleri sonucu değer kaybeden dolar neticesinde euro dolar paritesi 1,22 seviyesi üzerine yükseldi. Sterlin, brexit anlaşması beklentileri ile 1,36 seviyelerine dek yükselişini sürdürdü.

Yeni ekonomi yönetimi ile anlayışını değiştiren Türkiye’nin bu yıl turizm sezonunu normale yakın geçirebilmesi halinde dolar kurunda aşağı yönlü bir trend oluşumu beklenebilir. Tabi bunların aslında hepsi birbiri ile bağlantılı. Yani Biden’ın başkan olmasıyla beraber ikili diyalogların bozulmaması, AB ile olumlu politikalar izlenmesi, Doğu Akdeniz sorununun bir şekilde çözüme kavuşturulaması, Türkiye’nin Karadeniz’de bulmuş olduğu yeni gaz stoklarının çıkarılması gibi detaylar, koronavirüsün son bulmasıyla birleşinde Türk Lirası varlıkların ciddi şekilde değer kazanacağı bir ortam oluşabilir. Ancak bunlardan birinin veya bir kaçının ters gitmesi halinde yine 2021 yılında da Türk lirası için negatif bir tablo oluşması ihtimali bulunmaktadır.

TCMB’nin 2021 Yılı Dolar Kuru Beklentisi

TCMB tarafından açıklanan beklenti anketine göre cari yıl sonu döviz kuru (doları/TL) beklentisi bir önceki anket döneminde 7,89 TL iken, bu anket döneminde 7,77 TL seviyesine geriledi. Yani 2021 yılına girerken dolar tl kurunda 7,77 seviyesi hedefleniyor.

12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise bir önceki anket döneminde 8,41 TL iken, bu anket döneminde 8,37 TL olarak gerçekleşti. Yani 2021 yılında dolar kurunun 8,37 seviyesinde olacağı tahmin ediliyor diyebiliriz.

CommerzBank 2021 Dolar Kuru Beklentisi

CommerzBank ekonomistleri tarafından 2021 yılı için yayınlanan beklentilerde dolar kuru için aşağı yönlü revizeler dikkat çekti. Daha önce 2021 yılı için 1 dolar 9 lira olur tezini sunan CommerzBank, Türkiye’de ekonomi yönetiminin attığı yeni adımlar sonrasında bu beklentilerini güncelledi ve aşağı yönlü revize etti.

2020 yılı ilk çeyreği boyunca 7,50 seviyelerinde bir dolar kuru beklediklerini açıklayan CommerzBank analistleri daha sonrasında Lira’da kademeli bir şekilde zayıflama görmeyi beklediklerini söyledi. 2021 yıl sonuna doğru ise dolar tl paritesinde 8 liraya doğru bir yükseliş beklentileri olduğunu açıkladılar.

Dolar Ne Zaman Yükselir ?

Dolar kurunu yükseltmekte olan bir çok faktör bulunmaktadır. Bu faktörleri bir liste halinde göstermek istersek şu şekilde bir listeleme yapabiliriz.

  • Türkiye’de iç siyasette yaşanan sıkıntılar Türk Lirasında düşüşe neden olacaktır. Bu durumda dolar kuru yükselecektir.
  • Fed’in faiz arttırması halinde dolar faizi artacak dolayısı ile dolara yatırım talebi de artacaktır. Bu durumda dolar TL karşısında yine yükselecektir.
  • Fed’in sıkılaştırıcı para politikası uygulaması halinde dolar yükselişe geçecektir.
  • Türkiye’nin komşuları ile ilişkilerinin bozulması ve terör ve savaş olayları gibi durumlar dolar kurunda yükselişi tetikleyecektir.
  • Türkiye ile Abd arasında ilişkilerin bozulması da doların arttıracak bir etken olarak görülmektedir.
  • TCMB’nin faiz indirmesi de doları yükseltecek önemli etkenlerden bir tanesidir.
  • Türkiye’nin CDS priminin yükselmesi halinde dolar kuru yine Türk Lirası karşısında değer kazanacaktır.
  • Enflasyonist Baskılarda dolar kurunun yükselmesini sağlayabilecektir.
  • Dış ticaret dengesi ve dış borç yükümlülüklerdi de dolar kurunu etkiler. Dış borcun artması TL için negatif olacağından doların yükselmesine neden olacak bir gelişme olacaktır.
  • Abd’den gelecek ekonomik verilerin olumlu olması, Türkiye’den gelecek verilerin olumsuz olması dolar kurunu yükseltecek bir gelişmedir.
  • Kredi derecelendirme kuruluşları tarafından Türkiye’nin notunun düşürülmesi yine doları yükseltecek bir gelişme olarak görülmektedir.

Dolar kurunu yükseltecek gelişmeler genel olarak bu şekildedir. Bunlar dışında sürpriz şekilde döviz kurlarını ve dolar yükseltebilecek etmenler olabilmektedir. Bu faktörleri öğrendiğiniz zaman dolar ne zaman yükselir sorusuna da cevap bulmuş olursunuz. Yani bu gelişmelerin yaşanması halinde doların yükselmesi beklenebilir.

Dolar Ne Zaman Düşer ?

Dolar kurunun düşmesine neden olan faktörleri öğrendiğimizde dolar ne zaman düşer sorusunun cevabını kendimiz verebiliyor olacağız. Bu nedenle biz sizlerle bu faktörleri paylaşacağız. Dilerseniz fazla uzatmadan doların Türk Lirası karşısında gerilemesine neden olan gelişmeleri sıralayalım.

  • Fed’in faiz indirmesi halinde dolar küresel piyasalarda düşüşe geçer. Bu durumda Türkiye’de de dolar TL karşısında gerileyecektir.
  • Türkiye’nin Kredi risk primi üzerinde düşüşler yaşanması Türk Lirasının değer kazanmasını dolayısı ile de doları düşürecek bir etken olacaktır.
  • Kredi derecelendirme kuruluşları tarafında Türkiye’nin notunun arttırılması yine TL’ye pozitif yansıyacak bir gelişme olacak bu durumda doların düşmesine neden olacaktır.
  • Enflasyonist baskıların son bulması halinde dolar kuru düşüşe geçecektir.
  • Savaş ve terör olaylarının son bulması Türk Lirasını değerli kılacağından dolar yine düşüşe geçecektir.
  • Fed’in genişlemeci bir para politikası uygulaması dünyada daha fazla doların dolaşmasına neden olacaktır. Bu durumda dolar kurunda düşüş yine kaçınılmaz olacaktır.
  • İhracat ve İthalat kalemleri de dolar kurunu etkileyen faktörler arasında yer almaktadır. Ülkenin cari fazla veriyor oluşu TL’yi dolara karşı değerli kılacak bir gelişme olacaktır.
  • Türkiye ile Abd arasındaki ilişkilerin iyiye gitmesi dolar kurunda düşüşe neden olacaktır.
  • Abd’den gelecek olan ekonomik verilerin beklentilerin altında kalması dolar kurunda gerilemeye neden olacaktır.
  • Türkiye iç siyasetinde belirsizliklerin ortadan kalkması doların düşmesine neden olacaktır.
  • TCMB’nin faiz arttırması da doları düşürecek önemli aktörlerden bir tanesidir.
  • Yine TCMB’nin veya kamu bankalarının döviz satışı yapması da doları kısa vadeli düşürebilecek etmenler arasında yer almaktadır.

Doları TL karşısında düşürebilecek önemli etkenler bunlardır. Bunlar dışında yaşanabilecek sürpriz gelişmelerde kur fiyatlamasında etkili olabilir. Dolar endeksinde yaşanan fiyat hareketleri de yine dolar tl paritesine etki edebilecektir. Bu nedenle dolar tahmini yaparken teknik analiz + temel analiz + piyasa takibi doğru bir şekilde ve birarada yapılmalıdır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.