Fed Nedir? Yönetim Organları, Piyasalara Etkileri ve Görevleri 2021

0

Finansal piyasalarda işlem yapan yatırımcıların çoğunluğu FED kelimesini duymuşlardır. Bloomberg, APara gibi haber kanalları veya sosyal medyada takip ettiğiniz ekonomi hesapları tarafından siz de bukısaltmayı duymuş olacaksınız ki, şu an bu yazımızda okumaktasınız. Bu sayfada FED nedir, yönetim organları nelerdir? FED’in aldığı kararlar piyasaları nasıl etkiler gibi detayları sizler için hazırladık.

FED Nedir? Görevleri Nelerdir?

1906 senesinde San Fransisco’da büyük bir deprem felaketi yaşanmıştır. Yaşanan felaket inşaat faaliyetlerinde ve bu faaliyetlerin giderlerinde hızlı bir artış yaşanmasına neden olmuştur. Aynı dönemde çiftçilere verilen kredilerde de artış meydana gelmiştir. 1907 senesinde de “1907 Paniği” adı verilen bir kriz durumuyla karşılaşılmıştır. Bu yaşananlar sonucunda FED’in kurulmasına karar verilmiştir. Bu banka 1913 senesinin aralık ayında kurulmuştur. Bankanın merkezi Washington’da yer almaktadır. Federal Reserve’nin kısaltılmış şekli olarak bilinen FED, aslında Amerika Birleşik Devletlerinin merkez bankası konumundadır.

FED’in Yönetim Organları

FED, yönetim kurulu, 12 farklı eyalette yer alan Federal Rezerv Bankaları, Federal Serbest Piyasa Komitesi, üye bankalar ve danışma komisyonu olmak üzere toplam 5 adet organdan oluşmaktadır. FED’in son başkanı Jerome Powell olup halen görevine devam etmektedir.

FED’in Bölgesel Merkezleri

FED San Francisco, Chicago, Boston, Philadelphia, Dallas, Cleveland, Kansas City, Richmond, ST  Louis, Atlanta, Minneapolis, New York olmak üzere toplam 12 adet bölgesel merkez bankasından oluşmaktadır.

Her bir MB’nin ayrı bir başkanı vardır. Bunlar FOMC üyeleri olarak da kabul edilmektedir. FED’in başkanı ise bir tanedir. Tüm diğer başkanların üzerinde bulunan FED’in şu anki başkanı Powell’dır. Jerome Powell öncesinde ise, şu anki Hazine Bakanı Janet Yellen bu görevi üstlenmiştir. Onun öncesinde ise FED Başkanlığını Ben Bernanke yapmıştır.

FED’in Yetkilerinde Yapılan Genişleme

Herkes tarafından bilindiği üzere 1929 yılında oldukça büyük bir ekonomik kriz yaşanmıştır. Amerika Birleşik Devletlerinin üst düzey yöneticileri yaşanan bu durumu atlatabilmek adına bazı değişiklikler yapmıştır. Söz konusu değişikliklerin başında FED’e verilen geniş yetkiler gelmiştir. Verilen bu geniş yetkiler sayesinde ülkenin merkez bankası hükümet baskısı olmadan, özgür şekilde çalışır hale gelmiştir.

FED’in Üstlendiği Görevler

  • Amerika Birleşik Devletlerine ait olan bir merkez bankası şeklinde hizmet vermek.
  • Faizler ile ilgili çalışmalar yapmak ve kararlar almak.
  • Krediler ile ilgili çalışmalar yapmak ve kararlar almak.
  • Kâğıt para basmak ve bunların dağıtım işleriyle ilgilenmek.
  • Madeni para basmak ve bunların dağıtım işleriyle ilgilenmek.
  • Hem bankaları hem de bankacılık hizmetlerini denetlemek ve mevcut durumlarının iyileştirilmesi için çalışmalar yapmak.
  • Gerek görülen durumlarda diğer bankalara destek olmak.
  • Amerika Birleşik Devletinin hükümetine ekonomi ile ilgili çalışmalarda danışmanlık hizmeti sunmak.
  • Döviz rezervini yönetmek.
  • Altın rezevini yönetmek.
  • Ekonomik açıdan uzun süreli planlar hazırlamak ve bu planların uygulanış aşamalarıyla ilgilenmek.
  • Kriz anında yaşanacak ekonomik sorunları göz önünde bulundurarak bu gibi durumların aşılmasına yönelik çalışmalar yapmak.
  • Ekonomik açıdan devamlılık sağlamak.
  • Kredi ve paranın piyasadaki mevcut hacmiyle ilgilenmek.
  • Bir bankadan diğerine fon aktarımıyla ilgilenmek.

FED Piyasaları Nasıl Etkiliyor?

Dünyanın rezerv para birimi ABD Dolarının arkasında duran ABD Merkez Bankası’nın aldığı kararlar sadece ABD’yi değil tüm dünyayı etkilemektedir.

Amerika Birleşik Devletlerinde para birimi olarak dolar kullanıldığı için FED’in atmış olduğu her adım bu para birimini de etkilemektedir. Dolar diğer ülkelerde de geçerli bir para birimidir. Ayrıca başka para birimini kullanmakta olan ülkeler bazı ürünlerin alım satım işlemlerini dolar üzerinden yürütmektedir. Bu nedenle FED sadece Amerika Birleşik Devletlerinde değil dünyanın tamamı üzerinde etkilidir. Yani aslında FED, dünya ekonomisine yön veren bir lokomotif görevi görmektedir.

FED’in faiz artırması veya faizleri indirmesi piyasalarda önemli değişikliklere neden olmaktadır. ABD Merkez Bankası’nın faiz ve para politikası kararları hem dolar kurunu hem altını hem de diğer finansal enstrümanları etkilemektedir. Dolayısı ile yatırım yaparken FED tarafından atılan güncel adımlar takip edilmeli, FED Başkanı ve FOMC üyeleri tarafından yapılan açıklamalar dikkatle takip edilmelidir.

ABD’de önemli kurumlardan bir diğeri ise SEC isimli regülatördür. Bunun da detaylarına SEC nedir başlıklı makaleden ulaşabilirsiniz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.