Brüt Takas Nedir? Brüt Takasa Giren Hisse Nasıl Etkilenir?

0

Brüt takas nedir sorusu hisse senedi sahiplerinin aklında olan bir sorudur. Genellikle hisse senetlerinde kullanılan netleştirme işleminin kaldırılmasına yönelik yapılan brüt takas, tedbir amacı ile yatırımcıları korumak için yapılan bir uygulamadır. Brüt takas olduğu zaman hisse senetlerinde sadece nakit para ile işlem yapılabilir. Brüt takas belirli ya da belirsiz bir süreye sahip olmaktadır. Bununla ilgili haberler SPK bültenlerinden takip edilebilir.

Brüt takas, hisse senetlerinde çok yüksek ya da çok düşük fiyatlandırmaların önüne geçilmesini sağlar. Hisse piyasasındaki olağan dışı ve riskli olması durumunu önler. Brüt takasında olan hisseler internet üzerine olan işlemlere kapatılmıştır. Böylelikle de borsadaki sahte dalgalanmaların önüne geçerek manipülasyonu önlemek hedeflenmiştir. Brüt takasa giren hisse senetlerinde kesinlikle günlük alım ya ad satım işlemleri gerçekleştirilememektedir.

Brüt Takasa Giren Hisse Senetleri

Brüt takasa alınacak olan hisseleri Sermaye Piyasası Kurulu’nun, Borsa İstanbul ve Takasbank iş birliği ile birlikte bazı hisselerin takasa alınma işlemi gerçekleştirilir. Borsa İstanbul bazı geçerlilikler ile belirli bir süreliğine ya da belirsiz olacak bir süre ile bazı hisseleri brüt takasa alır. Süre belirli ise başlangıç ve bitiş süresi hisseler takasa alınma kararı alındığı zamanda açıklanır.

Yakın zamanda Borsa İstanbul tarafından spor hisselerine brüt takas uygulanmıştır. Özellikle #fener hisse senedi ile birlikte tüm spor hisselerinde son iki haftada yaşanan yükseliş sonrasında gelen brüt takas haberi ile hisselerde gerileme yaşanmıştır. Brüt takasta olan hisseler hakkında daha detaylı bilgi için hisse senedi alacağını yer ile iletişime geçmeniz kesin ve net verileri öğrenmenize olanak sağlayacaktır.

Brüt Takastaki Hisselerde Nasıl İşlem Yapılır?

Brüt takasta olan hisseler kesinlikle internet işlemlerine kapatılmış bir durumdadır bu sebeple de hisselerle alakalı bir işlem yapmak istediğiniz zaman öncelikli olarak kurumlarla bir görüşme gerçekleştirmeniz gerekir.

Brüt takasa alınmış herhangi bir hissede kredili işlem yapılamamaktadır. Bu sebeple de brüt takasa dahil olan hisselerde alım satım işlemlerinin gerçekleştirilmesi için öncelikle kişinin nakit paraya ihtiyacı vardır. Yani bu hissede sadece paranız kadar hisse senedi alabilmektesiniz. Zaten brüt takasa giren hisselerin cazibesi bu nedenle düşmektedir.

Brüt Takas Ne Zaman Kalkar?

Brüt takas ne zaman kalkar sorusunun cevabı Borsa İstanbul’a bağlıdır. Brüt takasa alınacak olan hisselerin brüt takas tarihleri ve bunların bitiş tarihi önceden belirlenerek açıklama yapılmaktadır. Her hisse senedine göre brüt takas sürelerinde değişiklik yapılması olasıdır. Bu sebeple de bu soruya net bir cevap hangi hisse senedinde olan brüt takasa göre verilebilmektedir. Brüt takas süreleri bazen belirlenmiş olurken bazen de süresi belirsiz olabilmektedir. Yine açıklama için Borsa İstanbul’dan haber beklemek gerekir.

Son dönemde SPK bültenlerinde yer alan brüt takas haberlerine bakıldığında brüt takasların genellikle 1 ay süre ile uygulandığı görülmekte. Ancak doğru bilgilere yine SPK’nın web sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz.

Brüt Takas Gelen Hisse Yükselir mi, Düşer mi?

Hisse senedine brüt takas gelmesi halinde, piyasa içerisinde oluşan genel kanı o hisse senedinin düşeceği yönünde olmaktadır. Çünkü brüt takas gelen hissede aynı gün alım-satım işlemi yapılamamaktadır.  Ayrıca kredili olarak da işlem yapılamayacağı için, sadece nakit para gereken hisseler yatırımcıya çok fazla cazip gelmemektedir. Ancak her zaman için bu geçerli değildir. Yani brüt takas tedbiri uygulandığı halde yükselişe geçen hisseler de olabilmektedir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.