Hindistan Asgari Ücret, İşçi Maaşları ve Aylık Masraflar

0

Son yıllarda gelişmekte olan ülkelerden bir tanesi olan Hindistan’da asgari ücret ne kadar ? Asgari ücretle çalışanlar ne kadar maaş alır ? Asgari ücretle Hindistan’da geçinmek mümkün müdür gibi soruların cevaplarını vermeye aynı zamanda asgari ücret ile alakalı bazı önemli bilgilerin verilmeye çalışıldığı yazı dizisi.

İktisadi temeller, ekonomik gerçekler üzerine kurulmuştur. Bu sayede ekonomideki makro ekonomik göstergelerin, ekonominin gidişatına yön vermesi muhtemeldir. Öncelikle devletlerin, kişi başına düşen geliri yüksek miktarda tutmasını sağlamak, makroekonomik analizlerin ve değerlendirmelerin iyi şekilde yorumlanması sayesinde yapılacaktır. En büyük devletler bile, vatandaşlarının istedikleri seviyelere gelmek için sürekli yeni ekonomi politikaları üretirler.

Devletlerin en önemli sosyal görevlerinden bir tanesi de, vatandaşların kişi başına düşen gelirin yanında, iş bulma isteklerini yerine getirmektir. Elbette hiçbir ekonomide işsizliğin olmaması diye bir durumdan bahsedilemez. Çünkü bu durum, çok zor ve imkansız bir başarı olacaktır. Ekonomik değerlerin, ilk temel kurallarında bile böyle bir durumla karşılaşılmaz. Klasik iktisatçılar ve Keynesçi zihniyet bile, farklı görüşlere ve taban tabana olmalarına rağmen, işsizlik konusunda herhangi bir sıfır durumu öngörmezler.

Hindistan’da Asgari Ücret Uygulaması

Hindistan, tarihi boyunca birçok farklı devletin sömürüsüne maruz kalan, fakat şu an dünyanın en hızlı şekilde büyüyen ülkelerinden bir tanesidir. Tarihinden gelen bu sömürülmenin, vatandaşlara yansımasını önlemek için Hindistan’da asgari ücret uygulamasına önem verilmektedir. Bu sayede de işçi sınıfının, kapitalist işverenler yüzünden ezilmesi önlenmiştir.

Hindistan’da asgari ücret uygulaması genellikle saatlik bir sistemde belirlenmektedir. Yasal olarak Hindistan sınırları içerisinde 48 saatlik çalışma gerçekleştirilmesi gerekir. Günde ortalama 9 saat mesai yaptırılır. Bu sayede belirlenen taban fiyat, işverenlerin işçinin durumuna göre arttırmasına açık olacaktır.

Hindistan’da Asgari Ücret

Hindistan’da belirlenen asgari ücretin günlük değeri 160 Rupi’dir. Yaklaşık olarak 3 dolar eden bu ücret, aslında Hindistan’da ekonomik şartların ne derece zor olduğunu göstermektedir. Bir işçi, vasıflı olduğu halde Hindistan sınırlarında en fazla 200 dolarlık bir asgari ücret kazancı sağlayacaktır. Emekli olmak isteyen asgari ücretli kişilerin en az 58, en fazla 65 yaşına kadar çalışması gerekecektir.

Eyaletlerin hepsinde yasal alt sınır olarak belirlenen 160 Rupi, bazı durumlarda uygulamada daha yüksek bir hal alır. Bu durum, eyaletin daha zengin ve ekonomik anlamda daha değerli olduğunun göstergesidir. Hindistan’da 65 yaşına gelen ve primini dolduran herkes emekli sayılacaktır.

Hindistan’da Asgari Ücret Nasıl Belirlenir ?

Hindistan’da asgari ücret oranları bazı bölgelerde aylık, bazı bölgelerde haftalık bazı bölgelerde günlük bazı bölgelerde ise saatlik olarak belirlenmiş. Yani çok başlı bir asgari ücret uygulması söz konusu. Bu durumu kavrayabilmek zaman almakta, yani hangi bölgede hangi işte çalıştığınız alacak olduğunuz asgari ücretde söz sahibi oluyor. Bölgesel olarak asgari ücret değişiklikleri olduğu gibi sektörel ve ustalık düzeyine göre de asgari ücret oranları değişiklik gösteriyor.

Hindistan’da asgari ücret oranlarını belirleyen yasalar çerçevesinde dikkat edilen hususlar ise şu şekildedir.

  • Her yetişkin Hindistan vatandaşının günlük 2700 kalori yiyecek ihtiyacını giderebilmesi
  • Aile içerisinde her çalışan için üç tüketim maddesi edinilebiliyor olması
  • Aile içerisinde bireylerin yıllık belirli giyim alışverişlerini yapabiliyor olması
  • Ailenin kira ücretlerini karşılayabilecek olması
  • Elektrik, su, benzin gibi ihtiyaçların asgari ücretin %20 sini aşmaması
  • Sağlık ve Eğitim gibi ihtiyaçların asgari ücretin %25 ini aşmaması

gibi detayların göz önünde bulundurulduğunu belirten Hindistan yasalarına dayanarak işçi sendikaları asgari ücret hesaplamaları yapmışlardır. Bu hesaplamalara göre Hindistan’da çalışan bir işçinin aylık 15.000 rupi alması gerektiği belirtilmiştir. Fakat Hindistan hükümeti tarafından resmi olarak belirlenen asgari ücreti rakamı 7098 rupi ödeme yapılması uygun bulunmuştur. Bu arada Hindistan Rupisi’nin güncel değeri 0,0833 tl ye eşittir. Yani 1000 Hindistan Rupisi 83 tl ye eşittir.

2019’da Hindistan’da Asgari Ücret Ne Kadar Oldu ?

Ülkemizde olduğu gibi dünyada da asgari ücret oranlarında zaman zaman güncellemeler yapılmaktadır. Hindistan’da 2019 yılında asgari ücret oranlarına zam yapan ülkeler arasında yer almaktadır. Bu nedenle biz de sayfamızı güncelleyerek doğru asgari ücret tarifelerini sizlerle paylaşmak istedik.

Hindistan’da asgari ücret oranlarına yapılan düzenlemelerle minimum asgari ücret günde 3 dolar civarına çekilmişken, bazı bölgelerde asgari ücret 11 doların üzerinde bulunmaktadır. Yani genel olarak baktığımızda Hindistan’da gelir adaletsizliği oldukça yüksektir denilebilir. Her geçen gün gini katsayısı yükselen Hindistan’da zengin ve fakir ayrımı da oldukça yüksek düzeydedir. Bu nedenle Hindistan’ın bir bölümü açlıkla boğuşurken, diğer bir kesim ise lüks içerisinde yaşayabilmektedir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.