4 Mart 2021- Dolar Ne Olur? Altın Analizi, Borsa ve Piyasa Yorumları

0

Dün para piyasalarında oldukça hareketli bir günü geride bıraktık. Yine ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin ön plana çıktığı işlem gününde dolar kuru 7,50 seviyesine kadar yükselirken, Ons altın fiyatı 1,701 dolar seviyesine dek düşüş yaşadı.

Piyasalarda Yaşanan Gelişmeler

Yurtdışı borsalar akşam saatlerine dek yukarı yönlü hareketlerini devam ettirdi ancak özellikle Borsa İstanbul kapanışı sonrası bir düşüş yaşandı. Şu sıralarda hafif bir toparlanma çabası dikkat çeken ABD vadeliler ve vadeli dax endeksinde yaşanan yukarı yönlü hareketler sınırlı kalıyor. Bu nedenle Borsa İstanbul’un güne hafif satıcılı başlaması beklenebilir.

ABD tahvil faizlerine en çabuk tepki veren iki finansal ürün ons altın ve Türk Lirası olarak gösterilebilir. Bunu son bir haftalık süreçte teyit etmiş olduk. Bu nedenle ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde oluşan hareketliliği göz ardı etmemek gerekiyor.

Önümüzdeki hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomi reform paketini açıklayacak. Bu paket öncesinde dolar kurunda ve borsada nasıl bir fiyatlama olacağı merak konusu. Daha çok dışa bağımlı bir fiyatlama izleyeceğiz gibi görünüyor.

Dün enflasyon verisi geldi ve beklentilerin üzerinde açıklandı. Bu da piyasalarda TCMB üzerinde önümüzdeki toplantıda faiz artırım beklentisi oluşturdu. Çünkü TCMB, enflasyonda düşüş trendine girilene kadar sıkı para politikasının uygulanacağı sinyalini vermişti. Bu nedenle bir sonraki toplantıda beklentilerin karşılanıp karşılanmayacağı da özellikle yabancı yatırımcıların dikkatinde olacaktır.

Bugün FED Başkanı Powell’ın açıklamaları piyasalar açısından oldukça önemli olacak. Piyasalar, Powell’ın konuşmasında FED’in uzun süre faiz arttırımına gitmeyeceği sinyali vermesini bekliyor.

4 Mart 2021 – İktisatbank – Piyasa ve Döviz Haberleri

  • TÜİK verilerine göre Şubat ayında TÜFE %0,91 artış kaydetti ve yıllık enflasyonu 19 ayın zirvesi olan %15,61’e taşıdı. Üreticiye yansıyan enflasyon (ÜFE) aylık bazda %1,22 artarken yıllık manşet enflasyon %27,09 ile 21 ayın zirvesinde gerçekleşti!
  • Ana harcama gruplarına baktığımızda, döviz kuruna hassas sektörlerde yüksek enflasyon sürüyor. Sağlık grubu %3,0 küresel bazda artan fiyatlara paralel olarak gıda ve alkollü içecekler grubu %2,6 artış kaydederken, altın fiyatlarındaki düşüş nedeniyle çeşitli mal ve hizmetler %2,3 düşüş kaydetti.
  • TCMB’nin yakından takip ettiği çekirdek TÜFE göstergelerinden C yıllık %16,21 artış kaydederek 22 ayın zirvesine yükseldi.
  • Küresel anlamda artan gıda, emtia ve enerji fiyatlarının da destek olmadığı bu süreç, TCMB’yi 18 Mart olağan toplantısında faiz artırımına zorlayabilir. TCMB’nin bu ihtiyacı karşılayıp karşılayamayacağı piyasalar nezdide önem arz edecektir.
  • TCMB’nin haliyle %16 seviyesine dayanan bir enflasyon karşısında, ya da 22 ayın zirvesine çıkan bir çekirdek enflasyon karşısında, %17 olan politika faizinin koruma kalkanı her geçen gün daha da zayıflamaya başlıyor. TCMB’nin faiz artırabilme kapasitesi piyasalarca sorgulanmaya başlanınca, TL güç kazanamıyor.
  • USDTRY kuru, enflasyon verisi ardından tahminlerimize paralel, yukarıdaki soru işaretlerinin de yüksek sesle düşünülmesi ile birlikte yönünü yukarıya çevirirken, günün ikinci yarısında herhangi bir gelişme olmaksızın %1,48 seviyesine fırlayan ABD tahvil faizleri de yangına adeta benzin döktü: USDTRY bir kez daha akşamüzeri 7,49 seviyesini test etti.
  • Piyasaların risksiz faiz olarak gördüğü ABD 10 yıllık tahvil faizlerini yukarıya itmesinin yegane sebebinin yaklaşan enflasyon ve FED’in adım atmayacak olmasına karşı piyasanın geliştirdiği bir tepki olduğunu pek çok kez bu satırlar aracılığıyla dile getirdik. Faizin geçen haftanın zirvesi olan %1,6’yı geçmesi durumunda, yukarıda %2 seviyesine kadar büyük bir boşluk bulunuyor! FED üyelerinin sessizliği de, ‘morfin’ bağımlısı olan piyasaları rahatsız etmiş gibi görünüyor. Bu konuya mim koymuş olayım!
  • Bugün Başkan Powell’ın konuşması bu noktada önem arz edebilir. Piyasalar, FED’in uzun vadeli tahvilleri daha fazla alarak (operation twist) getiri eğrisini normalleştirmesini bekliyor. Takdir edersiniz ki, piyasa FED’i faiz artırmaya zorlamaya çalıştığı için, tahvilleri satarak getirisini yükseltmeye, FED ise tahvilleri alarak getirisini düşük tutup faiz hadlerini (büyüme için) kontrol etmeye çalışıyor.
  • Her ayın ilk Cuması açıklanan ve ABD ekonomisinin sağlığını gösteren Tarım Dışı İstihdam raporu da büyük bir önem arz ediyor. Manşet istihdam piyasa konsensusun aşması kadar, yıllık ücretler gibi enflasyonist verilerin de ivme kazanması, piyasaları şirazesinden çıkarabilir. Gözler ABD tahvil faizlerinde olsun!
  • Hatırlarsanız, USDTRY kurunda uzun süre taşıdığımız TL lehine pozisyonlarımızı kapatmış, 7 seviyesinin altı ve hemen üzerinde 2 kademe de uzun pozisyon açmıştık. Enflasyonun içeride TCMB’yi, dışarıda ise FED’i zorladığı bir ortamda, uzun pozisyonlarımızı korumaya devam etme kararı aldık. Teknik manada, ara seviyelere aşağıda 7,29 , 7,43 , yukarıda ise 7,49 ve 7,54 dikkat edeceğiz. Mevcut gelişmelere paralel yukarı yönlü risklerin de arttığını düşünüyoruz (bakınız grafik).
  • Ekonomi tarafındaki gelişmelerin yanı sıra, ABD ile ilişkilerin de çetrefilli bir zeminde ilerlemesi; içeride MHP’nin HDP konusunda ısrarı, ay sonu düzenlenecek olan AK Parti Kongresi ve AB Liderler zirvesi siyasi cephede önemli satır başlarını olarak takip edilmelidir.
  • Biraz açmak gerekirse, HDP hakkında Devlet Bahçeli’nin çıkışları ve olası bir kapatma kararının yüksek sesle tartışılması, ABD ve AB’den Türkiye’ye yaptırım uygulanması ihtimalini artırabilir. Özellikle, Pazartesi günü, ABD Temsilciler Meclisi’nin her iki partinin üyelerinin, Dışişleri Bakanı Blinken’e Türkiye aleyhine mektup göndererek insan hakları konusunun atını çizdiğini not edelim.
  • Bugün OPEC+ Zirvesi takip edilecek. Pandemide noramalleşmenin başlaması, sürü aşılanması için sarfedilen gayretler, petrole olan talebin de artacağını gösterirken, üretim artış miktarının ne olacağını takip edeceğiz. ABD’de dondurucu soğukların da yardımı ile, benzin stoklarının sert düşüş kaydetmesi, bu sabah petrol fiyatlarını yeniden 64,6 dolar seviyesine taşıdı.
  • ABD tahvil faizlerinin yeniden hareketlenmesi ile altın ve gümüş gibi kıymetli madenler de maalesef kafasını kaldıramıyor. Oyun planımız belli: 1,700 dolar seviyesinin altından, sarı metali almak için siperde bekliyoruz. Gümüş ile ilgili büyük resimde beklentimiz çok farklı bir noktada olduğundan, yatırımcı kimliğimiz ile kenarda sabırla bekliyoruz.
  • Paranın değeri eğer faiz ise ve ABD dolarının piyasa faizleri de eğer artıyorsa, doların sepet kuruna (DXY) dikkat etmek gerekiyor. Özellikle, 91,6 seviyesinin üzeri, EUR ve GBP için satış tamtamlarını yeniden çalabilir.
  • Ethereum ve Bitcoin’de ara ara grafiksel olarak da gösterdiğimiz üzere, 4 numaralı Elliott düşüş dalgasının bittiğini ve 5 numaralı yükseliş dalgasının başlarında olduğumuzu düşünüyoruz. Eğer çizimimiz doğru ise, Bitcoin’de potansiyel yükselişin 65bin; Ethereum’de ise 2,100 seviyeleri olmasını bekliyoruz.
  • ABD 10 yıllıkların yeniden %1,48 seviyesine dayanması ile, sabah saatlerinde Asya piyasalarında sert bir satış baskısı var. Endekslerde %2’nin üzerinde kayıpları, ABD borsalarının vadeli işlemleri %1 düşüşle cevap veriyor. Günün pek de sevimli başlamadığını rahatlıkla söyleyebiliriz.
  • Veri takviminde, içeride reel efektif döviz kuru, her hafta Perşembe günü olduğu üzere TCMB’nin para ve banka istatistikleri ile menkul kıymet raporu; dışarıda ise ABD işsizlik maaşı başvuruları takip edilebilir.

İnfo Yatırım – Dolar Analizi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Şubat ayına dair enflasyon verilerini açıkladı. Açıklamaya göre Türkiye’de Şubat ayında enflasyon yıllık olarak yüzde 15.61 olarak gerçekleşti. Bu oran ile birlikte Temmuz 2019’dan itibaren enflasyonda en yüksek seviye kaydedilmiş oldu. Yıllık enflasyonda yükselişin beşinci ayda da devam ettiği görülmüş oldu. Aylık bazda baktığımızda ise artış yüzde 0.91 olarak gerçekleşti. Yeni haftada kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiren USDTRY paritesi yeni güne 7.44 seviyelerinde başlangıç yaptı.

Gün içerisinde yurtiçinden gelecek olan ve piyasaları sert etkileyebilecek ekonomik veri akışı bulunmuyor. Piyasalar 16:30’da Amerika’dan gelecek olan İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları verisi izlenecek. Veri ile birlikte dolar endeksinde volatilite artabilir. Dün ise ABD kanadından gelen ADP özel sektör istihdam verisi izlendi ve veri beklentilerin bir miktar altında kalarak 117 bin artış gerçekleşti. Yarın da piyasalar ABD’den gelecek olan Tarım Dışı istihdam verisini yakından izleyecek.

USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 7.49431 – 7.61028 – 7.75109 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 7.27895 – 7.15470 – 6.92278 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

İnfo Yatırım – Altın Değerlendirmesi

İçerisinde bulunduğumuz haftaya 1732 seviyelerinde başlangıç yapan altın fiyatları hafta içerisinde baskılı fiyatlamalar gerçekleştirdi. Bu baskılı fiyatlamalar ile birlikte aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiren fiyatlar dün 1701 seviyelerini test etti.

Kötü bir Şubat ayı performansı gerçekleştiren ons altın geçtiğimiz ay yaklaşık olarak yüzde 7 oranlarında değer kayıpları yaşamıştı.

Yeni ayda da baskılı fiyatlamalarına devam eden altın fiyatlarında piyasalar ABD kanadından gelen ADP özel sektör istihdam verisini takip etti.

Açıklamaya göre ABD’de Şubat ayında ADP özel sektör istihdam verisi beklentilerin altında gerçekleşti ve 117 bin arttı. Diğer yandan yine ABD’den gelen ISM hizmet endeksi yine Şubat ayında 55.3 olarak gerçekleşti. Aynı veri Ocak ayında iki yılın en yüksek seviyesi olan 58.7 seviyelerinde gerçekleşmişti.

Yeni günde piyasalar 16:30’da ABD kanadından gelecek olan İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları verisini izleyecek. Ardından 20:05’te Fed Başkanı Powell’ın konuşması takip edilecek.

XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1735.40 – 1760.89 – 1783.77 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1700.30 – 1675.99 – 1657.75 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

Gedik Yatırım – Altın Yorumu 

Ons altın, Fed Başkanı Powell konuşmasını bekliyor. ABD tahvil faizinin son bir hafta içerisindeki sert kırılımı, bu haftaki sakin seyrine rağmen dün bir miktar yukarı yönlü tepkisi, ons altını baskılamaya devam ediyor. Dolarında sınırlı yükselişi, altının yükselişini zorlaştıran bir başka unsur olarak görülüyor. Teşvik paketi Senato’da onaylanmadığı için bir diğer baskı yaratan unsur. Paketin onaylanması ve Biden tarafından imzalanması, altını biraz rahatlatabilir. Bugün için gözler Powell’da olacaktır.

Son günlerde tahvil faizindeki oynaklık için bir açıklama yapması bekleniyor. Bu açıdan önemli bir konuşma olabilir. Powell dışında ABD verileri takip edilecek. Ons altın için 1730$ – 1746$ – 1759$ dirençler, 1700$ – 1685$ – 1668$ destekler olarak izlenebilir.

Alan Yatırım – Borsa Yorumu

BIST100 endeksi dün gün içerisinde alıcılı bir görünüm sergiledikten sonra akşam saatlerinde Dolar TL kurundaki yükseliş ve tahvil faizlerindeki yükselişin global hisse senedi piyasalarında satış dalgası başlatmasıyla birlikte günü yataya yakın pozitif tamamladı.

Global hisse senedi piyasalarındaki satıcılı görünüme bağlı olarak endeksin güne kayıplarla başlaması beklenebilir. 1,500 puan seviyesi kritik bir destek noktası olarak takip edilecektir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.