FED Faiz Kararını Açıklayacak. 17 Mart 2021 Dolar, Altın ve Piyasa Analizi

0

17 Mart 2021 tarihli FOMC faiz kararı bugün açıklanıyor. Öncesinde dolar güne nasıl başlıyor, gün içi fiyatlamaları ne yönde olacak? Altın fiyatları FED kararı sonrası ne olur, yükseliş devam eder mi? İşte FED faiz kararı ve piyasalara olası etkileri ile ilgili önemli bir yazı dizisi.

FED Faiz Kararı Açıklanacak (17.03.2021)

Yatırımcıların merakla beklediği gün geldi. FOMC faiz kararı bugün açıklanacak. Aslında herhangi bir değişiklik olması pek muhtemel değil, yani beklentiler bu yönde. Fed’in faizler konusunda bir adım atması beklenmiyor ancak Powell’ın açıklamaları ve FED’in ileriye dönük projeksiyonları burada önem taşıyan asıl detaylar olarak öne çıkıyor. Yani FED’in 2022,2023 yılları faiz beklentileri, büyüme beklentileri gibi detaylar güncellenmiş mi? Bu detaylar büyük önem taşıyor olacak ve bu akam oluşacak fiyatlamaların yönünü bu detaylar belirleyecek gibi görünüyor.

Dolar Yorumları 

Dolar kuru güne 7,50 seviyesinden başlıyor. Dolar/TL için bugün önemli bir gün elbette ancak kur için asıl  önemli gün yarın. Çünkü TCMB faiz kararını açıklayacak ve TCMB’den 100 bp faiz artışı beklentisi piyasada hakim durumda. Bu beklentinin karşılanıp, karşılanmayacağı fiyatlamaların seyrini belirleyecektir. Bugün ise yurtdışı piyasalarda FED sonrası oluşacak hareketler paralelinde bir fiyatlama görülmesi muhtemel gibi görünüyor.

Altın Yorumları

Altın fiyatları FED gününe hafif alıcılı başladı. Gram altın sakin ancak ons altın 1,735 dolar seviyesi üzerine çıkmış durumda. DÜn 1,730 dolar altına gerileyen ons altında yukarıda 1,740 dolar üzerinde bir kalıcılık henüz sağlanamadı. Bugün FED’den gelecek açıklamalarla beraber ons altının yönü belli olacak gibi görünüyor.

Şu an için oldukça kararsız olan altın fiyatı için aşağıda geçtiğimiz haftalarda dip noktalar 1,680 seviyesinde oluşmuştu. Yukarıda ise yeniden bür yükseliş trendi için, yeni bir hikayeye ihtiyaç duyulmakta. Bu hikayenin başrol oyuncusu bugün FED olabilir mi piyasalar bu sorunun cevabına odaklanmış olacak.

FED öncesinde piyasalarda yaşanan hareketler, uzmanların güncel piyasa yorumları döviz ve altın analizlerini de paylaşalım ve hep birlikte FED saatini beklemeye başlayalım.

İktisatbank – Piyasa Haberleri – 17.03.2021

  • Uzun bir süredir beklenen kritik hafta ve belki de en kritik 2 günü geldi çattı.
  • Bu gece FED politika kararını açıklayacak ve FOMC (bizim Para Politikası Kurulu gibi düşünün) tahminleri (projeksiyonlarını) kamuoyuna duyurulacak. Akabinde, Başkan Powell mikrofon karşısına geçip FED’in geleceğe yönelik düşüncelerini aktararak satır aralarında sinyaller verecek.
  • Takdir edersiniz ki, yılbaşına göre %80 yükselen ABD Doları’nın piyasa faizlerinin gölgesinde, zamanlama olarak da oldukça kritik olan Mart toplantısında, FED’in nasıl bir politika reaksiyonu vereceği piyasalar tarafından merakla bekleniyor.
  • Son günlerde %1,60’lı seviyelere yükselen piyasaların risksiz faizi, ABD 10 yıllıklar, ister istemez yaklaşan enflasyonu fiyatlıyor. Paranın kulaklardan fışkırdığı bir ortamda, bir de teşvik paketinin devreye girmesi ile ABD Hazinesi üzerinde artan borçlanma gereksinimi, faizlerin son haftalarda geldiği seviyeleri anlatmaya yetiyor.
  • FED’in son zamanların en fazla önem atfedilen toplantısı, özellikle tahvil piyasası, DXY, pariteler ve kıymetli madenler üzerinde önemli etki doğurabileceğini düşünüyoruz.
  • Her ne kadar, piyasa oyuncuları, FED’in bu akşam tahvil piyasasına müdahale ederek faizlerdeki artışı kontrol altına almasını beklese de, son günlerde devamlı altının çizdiği üzere bizim düşüncemiz piyasa ile aynı noktada değil!
  • FED’in uzun vadeli tahvilleri daha fazla alarak (Operation Twist) faizin ateşini alması veya getiri eğrisi kontrolü (YCC) uygulamasına şu aşamada gitmeyeceğini düşünüyoruz. Sebebimiz ise çok açık: Ekonomik aktivite covid sonrası dünyada hız kazanıyor ama finansal koşullar sıkı değil. Ayrıca, hisse senetleri yükseliyor ve gelinen seviyeler artık balon endişesini içinde barındırıyor. Balonu patlatmadan biraz sönmesi niyetiyle FED’in piyasa faizlerinin yükselişine yaza kadar izin vereceğini düşünüyoruz.
  • FED’in önemli bir politika kararı almayı tercih etmeyeceği görüşümüzden hareketle, piyasayı sözlü yönlendirmede yetersiz kalması durumunda, tahvil getirilerinin %2 seviyesine hedef alarak yönünü daha da kuzeye çevirmesini bekliyoruz. Takdir edersiniz ki, paranın faizi yükseliyorsa, kendisi de değer kazanacaktır. DXY için pozitif fiyatlama gelişebilir, pariteler ve altın üzerinde baskı oluşabileceğini düşünüyoruz.
  • Her ne kadar altınla ilgili kısa vadede uzun pozisyonda olsak da (1,695 1 kademe) ve 1,740’ın geçilmesi durumunda 2. kademeyi de almak için hazır konumda beklesek de, ABD tahvil faizlerinin enflasyondan daha hızlı yükselmesi ve reel getirinin daha da artması durumunda, faiz getirisi olmayan kıymetli madenleri elde tutma (alternatif) maliyetini de artacağını unutmuyoruz. Bu nedenle, altında zarar kes seviyemizi 1,695’e (giriş seviyemize) çektik.
  • Piyasalar dışarıda FED’i beklerken, yarın sonuçlanacak olağan Mart ayı PPK toplantısı öncesinde içeride de ‘bekle ve gör’ stratejisi dün gün boyu devam etti. BIST100 %1 yükselirken, döviz piyasasında fiyat boylarının iyice kısaldı, hacmi ise düştü. USDTRY kuru 7,50 seviyesinin etrafında toplantıyı beklemeye devam ediyor. Bizler de, bugün FED ve TCMB öncesinde mevcut event risk (olay riski) nedeniyle, 2 kademe USDTRY uzun pozisyonlarımızdan çıkıp, toplantı sonuçlarına paralel yeniden oyuna katılacağız.
  • FED toplantısını görmeden yorum yapmak kolay olmasa da, içeride, TCMB’den 100 baz puan faiz artışı ile politika faizinin %18’e yükseltileceği bekleniyor. Bloomberg anketine göre 22 katılımcının tümü faiz artırımı ön görürken, zihinlerde ise Murat Uysal döneminde (Ekim PPK) yaşanan yol kazası ve akabinde USDTRY kurunun tüm zamanların zirvesine gittiği Kasım dönemi geliyor.
  • Bu nedenle, göreve geldiği günden bu yana piyasalar ile olan iletişime azami özen gösteren Başkan Ağbal’ın, öngörülebilir bir TCMB söylemi ile uyumlu, politika hatası yapmadan 100 baz puan faiz artışına gideceğine inanmak isteniyor. Geçen sefer, fatura Murat Uysal’a çıkmış, ekonomi yönetimi topyekün değişmişti.
  • FED’den gelecek kararı henüz bilmeden, TCMB’nin nasıl adım atacağını %100 ön göremiyoruz. Ama, mevcut beklentiler, enflasyon dinamiklerine göre faizin artacağına işaret ediyor. Biz, Foreks anketine faizin sabit tutulacağını yönünde görüş bildirdik (yanılıyor olabiliriz).
  • Özetle, TCMB’nin piyasalar ile ‘kordineli’ bir şekilde ilerlemesi, TL ve TL cinsi varlıklar için olumlu, aksi ise olumsuz olacaktır. TCMB’nin piyasa ile uyumlu gitmesi, kuru 7,47 seviyesinin altına, bir adım ötesine geçmesi, TL’yi olumlu ayrıştırmaya (yeniden 6,90 yolculuğu); aksi bir durumda ise psikolojik 8 seviyesi (7,78 ve sonrasına) hazırlıklı olmak gerekiyor (bakınız grafik).
  • Görüleceği üzere, bilinmez çok olduğundan, mali piyasalarda FED ve TCMB faiz kararları öncesi hava ‘göz gözü görmüyor her yer pus.’ Umarım bu sessizlik fırtına öncesi sessizlik anlamına gelmiyordur.
  • Dün ön plana çıkan haberler arasında, kuyumculardan yarım kilo altın teminatı alınacağı yönündeki tasarıya esnaftan yoğun tepki geldiğini not etmek gerekiyor.
  • TCMB’nin açıkladığı Ocak konut fiyat endeksine göre, nominal yıllık artış %30,4 artış ile son 10 yılın en yüksek artışını gösterirken, bu rakam reel bazda %13,5’lik bir artışa işaret ediyor.
  • Türkiye’de, Sağlık Bakanlığı verilerine göre dün vaka sayısı 17bin kişiye yaklaşarak bu yılın yeni zirvesini yaptı. Artan üçüncü dalga riski gözle görülür bir şekilde yeniden izolasyonların geri gelmesine neden olabilir.
  • Yeni gün başlangıcında, Aysa borsalarında satıcılı bir seyir görülüyor. Kore borsası %1 düşüşle başı çekerken, ABD ve Çin’e bağlı sevkiyatların zayıflamasıyla Japon ihracatı Şubat ayında beklenenden daha hızlı düşmesi, Asya piyasalarının genelini olumsuz etkiledi.
  • Benzer bir şekilde, ABD borsalarının da vadeli işlemlerinde satıcılı bir hava var. Euro Bölgesi enflasyon, ABD konut satışları ve inşaat ruhsatları, günün makroekonomik veri takvimini teşkil ediyor.

İnfo Yatırım – Dolar Yorumu – (17.03.2021)

İçerisinde bulunduğumuz haftaya 7.53 seviyelerinde başlangıç yapan USDTRY paritesi; ABD kanadında hazine tahvil faiz oranlarındaki hareketlerin bir miktar denge bulması ile birlikte aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi. Bu hareketler ile birlikte parite 7.46 seviyelerini test etti. Geçtiğimiz günlerde ve haftalarda ABD kanadında hazine tahvil getirilerindeki sert yükselişler gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde baskı oluşturmuş ve küresel risk algısını da değiştirmişti.

Bununla birlikte Perşembe günü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası biraraya gelecek ve bu toplantı yakından takip edilecek. Piyasalardaki beklentiler bankanın bu toplantı sonrasında 100 baz puanlık faiz artırım yoluna gidebileceği yönünde ağırlık kazanmış durumda. Bu sebeple bu konu merakla bekleniyor. Fakat TCMB kararı öncesinde bugün ABD kanadında FED kararını açıklayacak. FED’in faiz oranlarında uzun süre değişiklik yapması beklenmiyor. Bu akşam ki kararda da FED’in güvercin tonunu koruyabileceği bekleniyor. Karar TSİ 21:00’da açıklanacak. Ardından FED Başkanı Powell TSİ 21:30’da basın toplantısı düzenleyecek.

Tüm bunlar ışığında USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 7.55153 – 7.61192 – 7.66578 seviyeleri direnç noktaları olarak; 7.42798 – 7.–2982 – 7.21413 seviyeleri destek noktaları olarak takip edilebilir.

Tacirler Yatırım – Dolar Yorumu – (17 Mart 2021)

Yaklaşık son bir haftadır 92 seviyesi altında hareket eden dolar endeksi dün 92,02 seviyesine kadar yükselmesinin ardından günü 91,86 seviyesinden yatay bir seyirle tamamladı. Gelişmekte olan ülke para birimlerinde dün satış ağırlıklı bir seyir izlenirken, Türk lirasının ise dolar karşısında %0,6’lık yükselişle en iyi performans gösteren gelişen ülke para birimi olduğu takip edildi. Bununla birlikte gün içerisinde 7,4680 seviyesine kadar gerileyen USDTRY paritesi, günü 7,50 seviyesi altına tamamladı.

Türkiye 5 yıllık CDS primi 313,93 baz puana gerilerken, 10 yıllık tahvil faizi ise %14,21 oldu. USDTRY paritesi bu sabah saatlerinde 7,5027 seviyesinden işlem görüyor. Dolar endeksi 91,90 seviyesinde hareket ederken, ABD 10 yıllık tahvil faizi ise %1,62 civarında seyrediyor. Bu sabah saatlerinde gelişmekte olan ülke para birimlerinde satıcılı bir seyir hakimken, TL’nin orta sıralarda yer aldığı takip ediliyor.

Teknik görünümü analiz ettiğimizde göstergeler USDTRY paritesinin kısa vadede 7,45 – 7,60 bandında hareket edebileceğinin sinyalini veriyor.

Bugün yurt içinde Ocak Kısa Vadeli Dış Borç Stoku verileri açıklanacak. Yurt dışında ise Euro Bölgesi Şubat Ayı TÜFE verileri, ABD Şubat Ayı Yapı Ruhsatları & Konut Başlangıçları, FOMC Toplantı Kararı ve kararın arından Fed Başkanı Powell’ın yapacağı açıklama takip edilecek. FOMC toplantısına ilişkin beklentileri ve olası senaryo analizlerini ele aldığımız yazımıza Makroekonomik Gelişmeler bölümünden ulaşabilirsiniz.

İnfo Yatırım – Altın Yorumu – 17.03.2021

İçerisinde bulunduğumuz haftaya 1726 seviyelerinde başlangıç yapan altın fiyatları hafta içerisinde bir miktar toparlanma hareketleri gerçekleştirdi. Özellikle ABD kanadında tahvil faizlerindeki sert hareketlenmeler altın fiyatları üzerinde baskılar oluşturmuş ve bu baskılar ile birlikte fiyatlarda aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleşmişti.

Son günlerde tahvil getirilerinde bir miktar dengenin oluşması fiyatlar üzerindeki baskıları bir miktar azalttı. Yeni günde ise gözler ABD kanadında olacak. FED yetkililerinin dün başlayan toplantısı bugün son bulacak ve FED TSİ 21:00’da kararını açıklayacak. Piyasalardaki beklentiler faiz oranlarında bir değişiklik olmayacağı yönünde. Bununla birlikte FED’in güvercin tonuna devam edeceği bekleniyor. Ekonomik toparlanmanın enflasyona neden olacağı yönünde endişeler zaman zaman dile getirilse de güvercin tonun korunacağı bekleniyor. Karar sonrasında TSİ 21:30’da FED Başkanı Jerome Powell’ın basın toplantısı takip edilecek ve önümüzdeki günlere dair yetkililerin neler düşündüğünün ipuçları aranacak.

XAUUSD grafiğini haftanın üçüncü işlem gününde teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1741.92 – 1759.79 – 1784.54 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1715.46 – 1700.44 – 1675.99 seviyeleri destek noktaları olarak takip edilebilir.

Dinamik Menkul – Gram Altın Yorumu – 17 Mart 2021

Gram altın, 416,91 destek seviyesi üzerinde işlem görmeye devam ediyor. Bu seviyenin üzerinde 4 saatlik bar kapanışlarına devam etmesi halinde pozitif algı güç kazanabilir. Bu durumda ilk direnç seviyemiz 440,33 olacaktır. Aksi halde, 416,91 seviyesini kırması durumunda ise 395,16 desteğini takip ediyor olacağız.

Destek: 416,91 — 395,16 – 362,36
Direnç: 440,33 — 450,19 — 450,19

İnfo Yatırım – Borsa Yorumu – 17 Mart 2021

ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin %1,60 seviyesinin altına gelmesi ve ABD piyasalarının Pazartesi gününü yeni zirvelerle kapatması küresel piyasaları az da olsa rahatlasa da, Avrupa’da birçok ülkenin İngiliz aşısı AstraZeneca’nın kanda pıhtılaşmaya neden olması sebebiyle geçici olarak kullanımını durdurması endişe yaratan unsurlardan biri olarak göze çarpıyor.

Yurtiçi tarafa baktığımızda ise coronavirüs pandemisi ile gelen kısıtlamaların ardından 2 hafta önce Kabine Toplantısı’nda normalleşme adımları atılmıştı. Ancak yükselen vakalar sonrasında tedbirlerin tekrar sertleşeceği düşünülse de geçtiğimiz gün yapılan Kabine Toplantısı ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘’ Mevcut uygulamayı bir süre daha sürdürme ve gelişmeleri yakından izleme konusunda karar aldık’’ açıklamasında bulundu.

Günün ilk yarısında yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, özellikle bankacılık sektörü ve otomotiv sektörü önderliğinde günü %0,96 oranında yükselişle 1.570 seviyesinden tamamladı. Finansal kiralama faktöring sektörü payları %4,60 oranında değer kazanırken, menkul kıymet yatırım ortaklıkları sektörü payları %1,32 oranında değer kaybetti. BİST100 endeksinde 1.576 – 1.582 – 1.561 seviyeleri direnç, 1.561 – 1.551 – 1.545 seviyeleri ise takip edilecek destek seviyeleri olacak.

BİST100 endeksi de geçtiğimiz işlem gününe haber akışları eşliğinde %0,41 oranında yükselişle 1.561 seviyesinden başlangıç yaptı.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan AA Editör Masası Programına konuk oldu. Elvan, “Reform paketindeki maddelerle ilgili kanun ve yönetmelik taslakları hazır” dedi. Elvan, reform paketi takviminin en geç gelecek salı paylaşılacağını söyledi.

Gelişmiş ülkelerde tarihi düşük seviyelerdeki tahvil getirilerinin yükselişe geçmesi Türk Lirasının da aralarında yer aldığı gelişmekte olan para birimlerini baskılamaya de değer kaybı yaratmaya devam ediyor. Dolar endeksinin 91,4 seviyesinin üzerinde yukarı yönlü tepkiler vermesi de gelişmekte olan ülke para birimlerine negatif yansımıştı.

Geçtiğimiz işlem günü ABD faizlerinin gevşemesi ile kur 7,46’ya kadar gerildi. Dolar / TL’de 7,57 – 7,60 direnç seviyeleri olacakken, destek seviyeleri ise 7,45 – 7,40 olarak takip edilecek. Piyasaların yakından takip edeceği Fed Faiz kararının bugün, TCMB’nin faiz kararının ise yarın gerçekleşeceğini hatırlatalım.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.