Danimarka Asgari Ücret, İşçi Maaşları ve Aylık Masraflar

0

Kuzeyde bulunan ve Avrupa ülkelerinin standartlarını geçen ender ülkelerden bir tanesi olan Danimarka’da, yaşam standartlarının pahalılığı dünya genelinde bilinmektedir. Yaşam standartlarının pahalı olmasının karşısında ise güçlü bir ekonomi ve çalışanlara sağlanan doğru ayrıcalıklar bulunmaktadır. Danimarka hükümeti, her sene ülke içerisinde yaşanan değer kaybının karşılığında, niteliksiz olan ve asgari ücretle çalışan işçilere aynı oranda zam yapmaktadır. Her sene Ocak ayında açıklanan bu zamla beraber, çalışanların belirli hayat standardı yakalaması amaçlanmaktadır.

Danimarka Kronu olarak kullanılan yerli para Euro karşısında değersizdir. Genel olarak ülkemizin Türk Lirası ile aynı kur değerlerine sahip olmaktadır. Fakat ülke içerisinde ödenen asgari ücret, oldukça fazladır. Çünkü yaşam standartlarının sağlanması için, asgari ücretin de yüksek olması gerekmektedir.

Danimarka’da Asgari Ücret 2020

Danimarka’da 2020 yılı için yeni bir asgari ücret zammı açıklanmadı. 2020 yılı içerisinde asgari ücret oranlarında zam yapılması halinde bu sayfa üzerinden anlık olarak bilgilendirmeler yapılacaktır.

Hali hazırda dünyanın en çok asgari ücretini veren ülkelerinden bir tanesi olan Danimarka’da asgari ücret, 5 Bin 376 Euro olarak belirlenmiştir. Özellikle ülkenin son 3 yıldaki doğru ve olumlu ekonomik gidişatı sayesinde, asgari ücrete zam yapılmasına gerek duyulmamıştır. 40 Bin Danimarka Kronuna eşit olan asgari ücret, kişilerin rahatlıkla yaşamalarına olanak sağlamaktadır. Danimarka’da genel olarak sanayi ve deniz ürünleri ile ilgili meslekler ön plandadır. Bu yüzden de çalışma şartları, her insanın hayal ettiği gibi insan dostudur. Kişilerin mesleklerini yerine getirmeleri için birçok farklı istihdam alanları yaratılmıştır. Böylece görüldüğü üzere Danimarka’da işsizlik oranı çok düşük olacaktır.

Danimarka’da Çalışma Şartları ve Yaşam Koşulları

Danimarka, çalışma şartlarının en iyi olduğu ülkeler listesinde 2. Sıradadır. Çünkü haftalık çalışma saati sadece 33 saat olarak belirlenmiştir. Bu saatin üzerinde yapılan çalışmalar, işverenler tarafından ek mesai ücret olarak ödenmektedir. Danimarka’da yabancı ülke vatandaşlarının ise en fazla çalışabileceği saat 15 saattir. Bu saati geçen kişilerin çalışma ve oturma izinleri iptal edilmektedir. Yaşam standartlarına bakılacak olunursa, kiraların aylık 10 Bin Kron olduğu göze çarpmaktadır. Aylık alışveriş giderlerinin ise tahmini olarak aynı seviyelerde olduğu düşünülürse, Danimarka asgari ücretle çalışan işçilerin çok rahatlıkla geçinebileceği bir ülkedir. Hatta sadece rahat bir yaşamın değil, lüks bir yaşamın da sınırlarına yaklaşılacaktır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.