Sırbistan Asgari Ücret, Güncel İşçi Maaşları ve Geçim Kaynakları

0

Eski dönemde Karadağ ile birleşim içerisinde bulunan Sırbistan, 2006 yılında referandum sonrasında Karadağ ile ayrılmış ve 2008 yılında da Kosova ülkeden ayrılarak bağımsızlığını ilan etmiştir. Uzun yıllar süren bu siyasi iktidarsızlık sonrasında Sırbistan ekonomik olarak birçok sıkıntı yaşamıştır. Hatta Avrupa’ya göre iyi bir konumda bulunmayan ülke, 2015 yılında IMF’den 1 milyar Euro borç almıştır.

Sırbistan’da Güncel Asgari Ücret 2019

Sırbistan, Avrupa Birliği para birimi olan Euro para birimini resmi olarak kullanmasa da sıklıkla kullanılmaktadır. Resmi para birimi olarak ülkede Sırp dinarı kullanımı görülmektedir. Güncel kur üzerinden Türkiye’de 1 TL karşılığında 19,33 Sırp dinarı alınabilmektedir. Euro karşılığında ise 1 Euro, 118,17 Sırp dinarı karşılığı oluşturmaktadır.

Sırbistan’da çalışma koşulları değişim gösterdiği için ülkede net bir asgari ücret miktarı bulunmamaktadır. Ülkede çalışanlar eğitim durumlarına göre belirli asgari ücret rakamları ile hizmet verirken, lise mezunu veya üniversite mezunu aynı ücreti almamaktadır. Ayrıca çalışılan sektörde kişiler uzmanlık ve tecrübelerine göre daha yüksek maaşlar alabilmektedir.

[ilgili_yazi id=”380″]

Çalışma hayatındaki bu koşullar göz önünde bulundurulduğunda, ortalama olarak asgari ücret 360 Euro civarı bir rakam oluşturmaktadır. Bu koşulda aylık olarak 42.000 Sırp dinarı gibi bir ücret ile maaş alınmaktadır. Bu ücret ortalama bir değer oluşturduğu için üniversite mezunları ve tecrübeli personeller daha üst rakamlara ulaşabilmektedir.

Sırbistan’da asgari ücret birçok ülkeye göre daha düşük olmasına rağmen ülkede yaşam koşulları çok ucuz olarak görülmektedir. Yani sabit olarak kira gıda masrafları, ulaşım gibi harcamalarda uygun fiyatlar görüldüğü için birikim imkanları da ortaya çıkmaktadır.

Sırbistan’da yüksek eğitim koşullarına sahip bir kişi kolaylıkla iş bulabilir. Yani lisans eğitimini tamamlayarak doktora ve yüksek lisans yapmış kişiler kolaylıkla iş bulabilir. Ancak Türkiye’de üniversite mezunu olanlar için Sırbistan aynı koşulu oluşturmamak ile birlikte ülkede işsizlik oranı da %10 gibi bir civarlarda görülmektedir. Sırbistan’da haftalık 40 saat çalışma sistemi görülürken, mesai fazlasında ise mutlaka ek ücretler yansıtılmaktadır.

Ülkede merkezi bir noktada tek yatak odalı bir ev kiralamak istediğinizde, ortalama 15-20 bin Sırp dinarı arası bir rakam görülmektedir. Gıda harcamalarında ise kişi başı aylık masraf 6.000 dinar gibi bir rakam göstermektedir. Yani 4 kişilik bir aile ortalama olarak aylık 40.000 civarı bir masraf ile Sırbistan’da yaşayabilir.

Sırbistan Resmi Para Birimi

Karadağ ile yollarını ayırdıktan sonra AB üyeliğine başvuran ve 2015 itibari ile IMF ile 1 milyar Euro’luk stand-by anlaşması yapan Sırbistan, hangi para birimini kullanıyor ve ekonomisi ne durumda?

Sırbistan’ın para birimi Sırp Dinarı’dır. Euro kullanılmasına karşılık, Euro resmi para birimi değildir. Ulusal para birimi olarak Sırbistan Dinarı kullanılmaktadır. Dinar para birimi denince, akıllara Arap ülkeleri gelir. Fakat Dinar, 7 ayrı Arap ülkeleri tarafından da kullanılan para biri birimidir. Dinarı kullanan diğer 7 ülke ile birlikte Sırbistan’ın da para birimi olarak kullanılmaktadır. Diğer ülkelerde kullanılan Dinar ile elbette farklılık göstermektedir. Her Dinar farklı ve bağımsızdır. Sırp Dinarı sembolü RSD veya döviz sembolü olarak Дин bu sembolü kullanıyorlar.

Sırbistan’ın Ekonomisi Nasıl?

Temel olarak yabancı sermaye destekli ihracata ve imalat sektörüne dayanan Sırbistan ekonomisinin temeli tarımdır. Yetiştirilen ürünlerin başında: buğday, arpa, mısır, ayçiçeği, soya ve şeker pancarı yetiştirilen ürünlerin başında gelmektedir. Sırbistan demir, kömür ve bazı metaller bakımından zengin kaynaklara sahip olsa bile, Sırbistan’daki fabrikaların geliştirilmesi şart. Sırbistan özellikle 2000 krizinden oldukça etkilenmiş, krizden sonra ülkede işsizlik artmıştır. Sırbistan’da işsizlik hala en büyük sorunlardan biri.

Sırp Dinarı Tarihi

Kullanımı 1924 yılına kadar giden Dinar,6 farklı dönemden geçmiştir. Şuan kullanılan Dinar en son 2003 yılında düzenlenmiş ve kullanıma sunulmuştur.

[ilgili_yazi id=”304″]

Dinarın gelişimi

  • Ortaçağ Dinarı
  • İlk modern Dinar (1868-1920)
  • Madeni Paralar
  • Banknotlar
  • İkinci Modern Dinar (1941-1944)
  • Üçüncü Modern Dinar (2003-Günümüze kadar)

Sırp Dinarı Kaç TL Eder ?

Sırbistan’ın para birimi olan Dinar, kaç Türk Lirasına eşdeğer? Ülke ekonomisi olarak işsizlikle boğuşan ve 2000 krizinden oldukça etkilenen Sırp Dinarı, Türk lirası karşısında şöyle: güncel kurlara göre 1 Sırp Dinarı karşılığında, 0.051 Türk Lirası alınabilmektedir. Yani Sırp Dinarı TL’ye göre oldukça ucuz bir para birimidir. Sırbistan’a giderken yanınıza Sırp Dinarı almak isterseniz güncel Sırp Dinarı kurlarına ihtiyaç duyabilirsiniz. Sırp Dinarı para birimi çok fazla bulunan bir para olmadığından alım-satımı yapılırken makas aralığı biraz yüksek olmaktadır. Bu nedenle elinizde bulunan TL ile kaç Sırp Dinarı alındığını kontrol etmek için Sırp Dinarı Kaç TL sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Sırp Dinarı Kaç Euro Eder ?

Karadağ, Sırbistan’dan ayrılıp özerkliğini aldıktan sonra Sırbistan Avrupa Birliğine başvurdu. Fakat Sırbistan’ın para birimi hala Dinar. Euro, kullanılsa bile resmi para birimi olarak kullanılmıyor. Peki, 1 Sırp Dinarı kaç Euro’ya eşdeğer? 1 Sırp Dinarı, güncel kurlara göre 0,0085 Euro’ya eşdeğerdir.

[ilgili_yazi id=”266″]

Sırp Dinarı Kaç Dolar Ediyor ?

Ülkenin kalkınma gücü olan tarımla geçinen ve işsizlikle halen daha uğraşan Sırbistan Dinarı güncel kurlara göre 1 Sırp Dinarı, 0,0096 ABD Dolarına eşdeğerdir.

Sırbistan Para Birimi Bilgileri

En küçük para birimi olan 1= 100 para

Bozuk madeni para = 1,2,5,10,20 Dinar

Kağıt Banknotlar = 10,20,50,100,200,500,1000,5000 Dinar

Hangi Ülkeler Dinar Kullanıyor ?

  • Cezayir (DZD)
  • Bahreyn (BHD)
  • Irak (IQD)
  • Ürdün (JOD)
  • Kuveyt (KWD)
  • Libya (LYD)
  • Sırbistan (RSD)
  • Tunus (TND)

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.